De laatste voorbereidingen voor de start.
De laatste voorbereidingen voor de start. foto: Yvette de Vries

Classic Car Rally levert 40.000 euro op voor Emma Kinderziekenhuis

door Yvette de Vries

BUSSUM - Ze moesten er vroeg voor uit de veren, de deelnemers van de Rotary Classic Car Rally afgelopen zaterdag. Om negen uur vertrokken de eerste auto's vanaf speelpark Oude Valkeveen om hun weg te vinden naar de eindbestemming: Fort Lent bij Nijmegen. Daar werd de winnaar bekendgemaakt en een cheque van € 40.000,- overhandigd aan het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam.

Het was de 13e keer dat de rally door Rotary Bussum werd georganiseerd en de route is elk jaar weer een verrassing. Dat geldt niet voor het goede doel waar de opbrengsten (sponsoring en inschrijfgelden) naartoe gaan. Daar gaat een zorgvuldige selectie aan vooraf. Rino Schreuder, voorzitter van de rallycommissie, vertelt hoe de keuze voor het Emma Kinderziekenhuis tot stand is gekomen. "We kijken naar projecten waarbij kinderen en gezond samenkomen. Voorwaarde is dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat en dat onze bijdrage ervoor zorgt dat het project in een stroomversnelling komt." De bijdrage van de Rotary moet dan ook gezien worden als opstartfinanciering die de weg opent naar financiering van de grote fondsen.

Ontspannen toeren
Wie nog nooit heeft meegereden met zo'n rally ziet wellicht de lol er niet van in, maar dergelijke ritjes in deze klassieke auto's zijn heel ontspannend én ze dienen een goed doel. Daarbij, de auto's komen ook weer eens uit de garage. Een van de deelnemers vertelt dat zijn Jaguar uit 1949 door gebrek aan tijd welgeteld nog geen tien keer per jaar de weg op gaat. Voor rally's als deze maakt hij graag tijd. Dit jaar doet hij met een goede vriend voor de zevende keer mee. De heren zijn goed op elkaar ingespeeld en de rollen zijn, in ieder geval voordat de eerste kilometers afgelegd zijn, duidelijk verdeeld. De een navigeert, de ander stuurt. Maar ze zijn de grens van Huizen amper gepasseerd of de rolverdeling wordt al losgelaten. Regelmatig wordt er over de schouder gekeken - het zicht via de spiegels is nu eenmaal wat minder dan in de auto anno nu - om zich ervan te verzekeren dat ze niet door andere deelnemers op de hielen worden gezeten. "Nee, we worden niet gevolgd, het is leeg achter ons", luidt het voldaan.

Even later in de polder rond Eemnes is het straatbeeld wat veranderd. Niet iedereen heeft dezelfde route gekozen en van allerlei kanten komen de deelnemers aangereden. Er wordt druk naar elkaar gebaard en iedereen vervolgt zijn eigen weg. De een met een wat serieuzere blik dan de ander. In de Jaguar verloopt alles nog uiterst harmonieus en de heren laten vrolijk weten dat het de rest van de route ook zo blijft. "We zijn niet zo fanatiek hoor, we willen gewoon een mooie route rijden." Als ze bij de eerste stop een compliment krijgen over het aantal gele bordjes dat ze hebben gespot, steekt er toch wat fanatisme de kop op. "We hebben dus de goede route gepakt", klinkt het enigszins trots. Na een korte pauze met wat tactisch overleg vervolgen ze hun weg richting het zuiden.

Onderzoek
De betrokken hoogleraar prof. dr. Jaap Oosterlaan, toonde zich erg verheugd met de cheque. Hij heeft de leiding over het onderzoek naar een methode om cognitieve en motorische achterstanden bij te vroeg geboren baby's op latere leeftijd, vanaf een jaar of zes, te beperken. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van een online interactief en fysiek trainingsprogramma van vier maanden voor deze kinderen. Een programma dat naar zijn zeggen stimulerend werkt en aansluit op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. De kinderen zijn nu veelal aangewezen op een klassieke vorm van behandeling, die vaak inhoudt dat ze voor een langere periode fysiotherapie krijgen. Voor veel kinderen blijkt dat in de praktijk lastig vol te houden. Met het nieuw te ontwikkelen trainingsprogramma zou dat probleem opgelost worden. Immers, voor een spelletje op de computer zijn de meeste kinderen wel te porren.

Verzamelen voor de briefing op Oud Valkeveen.
Een buitenkansje voor 'spotters'.
Uitrusten en tactiek bepalen bij eerste stop.
De prijs van de kinderjury voor de mooiste auto.