Na twee weken proefdraaien kwam het officiele startsein.
Na twee weken proefdraaien kwam het officiele startsein. Foto: Bob Awick

Brownies & DownieS; net even anders, maar heel gewoon

BUSSUM - Ondernemer Niels de Lange wilde het net even anders doen. En daarmee doelt hij niet alleen op de inrichting van zijn nieuwe lunchroom Brownies & DownieS, hoewel de ruime opzet wel direct opvalt. Nee, hij wilde er ook een duidelijke maatschappelijke invulling aan geven.

Bij Brownies & DownieS wordt je als gast bediend door mensen met een verstandelijke handicap of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Ik was al een tijdje aan het nadenken wat ik wilde gaan doen en toen kwam dit concept op mijn pad." Hij mocht een dagje meedraaien bij Brownies & DownieS in Veghel, één van de inmiddels 32 franchisevestigingen en was direct enthousiast. "De jonge mensen die er werkten waren zo eerlijk, puur en vrolijk."

'Werk dat ze leuk vinden'
Hij heeft inmiddels zo'n zes medewerkers. Twee van hen wonen in Villa Oki in Bussum, een kleinschalig woonproject waar jongvolwassenen met een beperking onder begeleiding zelfstandig wonen. "Ik zoek vooral ook lokale samenwerking, zoals bijvoorbeeld met Sherpa." Maar het belangrijkste voor De Lange is dat ze zelf graag willen. "Wij kijken heel goed naar wat iemand kan en wat hij of zij wil leren en waar je naartoe kunt groeien. Ik zie het ook niet als eindstation voor hen, maar als opmaat naar ander werk." Zelf ziet de ondernemer zich wel oud worden op deze plek.

Proefdraaien
Ze waren al twee weken aan het proefdraaien, maar maandag was de officiële opening. "Zo kon iedereen even wennen", legt De Lange uit. Het clubje mensen waar hij nu mee samenwerkt is dus al aardig ingewerkt, maar hij kan nog wel wat extra mankracht gebruiken. Zeker als hij al zijn plannen wil uitvoeren. Zoals een tweewekelijkse 'aanschuiftafel' op vrijdagavond.

Terras was vereiste
Zijn keuze voor het pand op de hoek van het Julianaplein en de Vlietlaan was niet zo moeilijk. "Grote raampartijen, een plein dat zich goed leent voor een terras en veel winkelend publiek." Feit dat er al een horecabestemming op zat was helemaal een uitkomst voor deze ondernemer die er zijn saaie baan - hij was mede-eigenaar van een administratiekantoor - voor vaarwel zei. "Dat er een terras mocht komen was een vereiste", voegt hij nog toe. Anders was de deal niet doorgegaan.

Favoriet
Tot slot nog zijn favoriet van de kaart: de clubsandwich zalm, een broodje carpaccio of een van de vele brownies natuurlijk. Brownies & DownieS is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.