Flyeren in het dorp.
Flyeren in het dorp. Foto: Bob Awick

'Deining in Bussum' moet begrip worden

BUSSUM - Ze maken er echt een spetterend feest van. Het Bussumse shantykoor Het Ruime Sop bestaat dit jaar 10 jaar. Een dag met alleen zeemansliederen was het oorspronkelijke idee. Het werd een driedaags festival: 'Deining in Bussum'.

Het eerste weekend van juni is er overal in het centrum van Bussum muziek te horen, met op vrijdagavond 3 juni de aftrap op het Wilhelminaplein. Het moet een begrip worden in Bussum. Voorzitter Frans Roemen is nog steeds enthousiast over hoe de aanloop naar het driedaagse festival Deining in Bussum is verlopen. "Het belooft veel voor de toekomst." Hij duidt op de samenwerking met de Bussumse ondernemersvereniging. "Door de actieve houding van Nico Schimmel van de Gooische Muziekschool staan er op de zondag maar liefst vijf muziekverenigingen uit de gemeente op vier podia in het Bussumse centrum. Het is een beetje uit de hand gelopen", grinnikt hij.

Jazz en zeemansliederen
Een dag eerder strijken maar liefst zeven koren neer in Bussum, waaronder twee Bussumse. Naast Het Ruime Sop zelf is ook meezingkoor SmartTease van de partij. De openingsavond is ingeruimd voor jazzmuziek op het Wilhelminaplein. Roemen: "Een soort feestje voor restaurant Zorba de Griek die al ruim dertig jaar in Bussum zit."

Het festival is een van de drie cadeaus die Het Ruime Sop voor de inwoners van Bussum in petto had tijdens haar jubileumjaar. Eerder al kwamen ze op maar liefst zeven Bussumse scholen vertellen over de geschiedenis van de zeevaart en later dit jaar, op 9 oktober, trakteert het shantykoor alle senioren van Bussum op een optreden in Spant! Roemen kijkt ook daar naar uit. "We gaan het groots aankleden: een musical rondom het thema 'Zee', compleet met decor." Maar eerst gaan ze volop genieten van Deining in Bussum.