Als dank voor haar werk kreeg Joyce Keijman zaterdag een lintje.
Als dank voor haar werk kreeg Joyce Keijman zaterdag een lintje. Foto: Bob Awick

De laatste échte AW'er

BUSSUM - Meer dan een kwart eeuw deed ze van alles voor de voetbalclub en nu stopt ze ermee: Joyce Keijman verlaat Allen Weerbaar. Daarmee vertrekt toch een beetje een boegbeeld van de club: de Bussumse was de laatste échte AW'er. "Allen Weerbaar was mijn leven", zo zegt ze over haar werk voor de club.

door Sjoerd Stoop

Dat Keijman besloten heeft om te stoppen met haar werk voor de club was een zware keuze. Ze vond het een grote stap om 'haar' clubje achter te laten. "Je moet je voorstellen dat je toch een groot deel van je leven hebt doorgebracht op de club. Je hebt er veel mensen leren kennen, veel leuks meegemaakt, er soms ook getreurd, maar er bovenal ontzettend goede jaren gehad. Dat laat je toch een beetje achter en dat doet best zeer. Maar aan de andere kant: na 26 jaar mag je best eens stoppen. En daarnaast: als je 65 jaar bent komt er gewoon een moment dat je voor jezelf ook rust moet nemen en andere leuke dingen moet gaan doen. Anderen moeten het nu overnemen", zo vertelt de Bussumse.

Keijman kwam meer dan een kwart eeuw geleden voor het eerst over de vloer van de voetbalclub. Dat kwam vooral door haar enkele jaren geleden overleden man Wim. "Mijn man heeft heel wat jaren heel veel gedaan voor de club. Allen Weerbaar was alles voor hem. We brachten er heel wat dagen door. En door dat mijn man veel deed, kwam van het één het ander. Ze vroegen me om 'eventjes' het beheer van het clubgebouw over te nemen en achter de bar te staan. Dat eventjes duurde wat langer dan verwacht. En na de ene taak pakte je weer het andere op. We hebben samen van alles gedaan voor Allen Weerbaar. Op een gegeven moment waren we er elke dag wel. We hadden echt ons hart verpand aan de club."

Vele hoogtepunten
De afgelopen kwart eeuw kende vele hoogtepunten voor Joyce Keijman. "Het absolute hoogtepunt was het feest toen de club honderd jaar bestond, nu alweer twaalf jaar geleden. Dat was echt een heel groot feest. Maar een doodgewone zaterdag met 'de jongens van de zaterdag' was net zo leuk. Dan praatte je wat, werd er wat gedronken en vooral heel veel gelachen. Zulke momenten koester je."

Maar de afgelopen jaren veranderde de club op veel fronten. "De afgelopen jaren werd de club heel anders. Geen moment slechter of vervelend, maar gewoon anders, zoals alles verandert. Alle mensen van vroeger vertrokken de laatste jaren en dat gaf gewoon een ander gevoel. De jongens van de zaterdag vertrokken, om maar wat te noemen, waar het jaren heel leuk mee was. Even leek Allen Weerbaar zelfs ten onder te gaan, ja. We hebben met z'n allen ontzettend hard gewerkt om dat te voorkomen en daar mogen we het bestuur heel dankbaar voor zijn. Ze zorgen er echt voor dat Allen Weerbaar nog heel wat jaartjes mee kan. Daarom kan ik de club ook met een gerust hart achterlaten."

Hechte club
Dat Allen Weerbaar het echtpaar Keijman zo lang kon vasthouden, kwam vooral doordat de club deze jaren ontzettend hecht was. "We kenden elkaar allemaal door en door. We kwamen samen naar de club, maar zagen elkaar ook op andere momenten. Het was zo dat we steevast klaarstonden om elkaar te helpen en als het even tegenzat, steunden we elkaar door en door. Met z'n allen maakten we Allen Weerbaar. Het was echt onze club."

Afgelopen zaterdag was het nog heel even zoals vroeger, met de mensen van toen en de leuke gesprekken met een drankje aan de bar. Om Allen Weerbaar hoe het was, geen dag meer te vergeten.