Wie wordt de eerste echte burgemeester van Gooise Meren?
Wie wordt de eerste echte burgemeester van Gooise Meren?

Gezocht: burgemeester met voortrekkersrol (m/v)

GOOISE MEREN - Welke burgemeester gaat straks als eerste de spiksplinternieuwe ambtsketen van de gemeente Gooise Meren dragen? De zoektocht naar een burgemeester gaat vanavond (woensdag) de volgende fase in.

door Sjoerd Stoop

De gemeente Gooise Meren bestaat al bijna een halfjaar. Na wat opstartproblemen loopt het meeste op rolletjes. Er zijn een gemeenteraad en een gemeentebestuur. Als er straks een nieuwe burgemeester is, is het bestuurlijke plaatje compleet.

De gemeenteraad spreekt vanavond over de burgemeester en aan welke eisen hij of zij moet voldoen. Dat wordt gedaan via een zogenoemde profielschets. Deze wordt, als alles goed gaat, direct vastgesteld. Daarmee weten we dus welke kenmerken de burgemeester moet hebben en dan kan de zoektocht van start gaan.

Betrokken voortrekker
De gemeente wil een betrokken burgemeester. Dat blijkt uit de profielschets. De burgemeester moet een voortrekkersrol nemen en de gemeente Gooise Meren (nog meer) op de kaart zetten.

Volgens de gemeente wordt het voor de burgemeester zaak om van de verschillende losse kernen nog meer één gemeente te maken. "De burgemeester speelt een hoofdrol en maakt als echte aanvoerder en ambassadeur met Gooise Meren een vliegende start", zo valt te lezen.

Burgemeester moet gemeende nog verder op de kaart zetten

De door de gemeenteraad gemaakte burgemeestersschets staat verder nog vol met andere kernwoorden waar de burgemeester aan moet voldoen. Een paar voorbeelden: 'boegbeeld', 'aanjager' en 'ervaren bestuurder'.

Wat zeggen bewoners?
Bewoners mochten de afgelopen weken eveneens hun zegje doen over de profielschets. Ongeveer 700 bewoners deden hier aan mee.

Volgens hen moet de gemeente vooral op zoek gaan naar een betrokken persoon, een echt mensenmens. Nog een puntje: het moet gaan om een betrouwbaar en 'onkreukbaar' persoon. Verder gaf meer dan 3 procent van de respondenten aan dat de volgende burgemeester van Gooise Meren hoe dan ook een vrouw moet worden.

Hoe nu verder?
Als de gemeenteraad vanavond een klap geeft op de schets met kenmerken voor de burgemeester gaat de zoektocht dus verder. Het kan nog wel even duren voordat we exact weten wie de burgemeester van Gooise Meren wordt. Er moet eerst een vacature worden opgesteld, waarna er gesprekken met kandidaten zullen volgen.

Na de zomer wordt de 'perfecte' burgemeester naar voren geschoven. De burgemeester moet dan nog worden benoemd door de Kroon. Als alles volgens plan verloopt wordt de burgemeester van Gooise Meren aan het eind van dit jaar geïnstalleerd.