Afbeelding

De doro wot van Tinbit

Tinbit komt uit Ethiopië en is trots op haar afkomst. Er hangt dan ook een prachtige foto van haar familie aan de muur. Haar roots leiden terug naar de Amhar-stam, die bekendstaat als een wijze en traditionele stam. Zij straalt dan ook als zij haar traditionele Amhar-kleding laat zien. Op de witte katoenen jurk zijn alle versieringen handmatig aangebracht: dagen werk zitten er in deze kostbare jurk.

door Anthèl Reijnders

Om ons iets te laten proeven dat past in deze traditie kookt zij doro wot, een feestelijk gerecht met groenten, kip en ei. Je eet het met injera, een soort pannenkoek. Vroeger zat ze met haar familie op feestdagen samen rond één grote schaal met het geurige gerecht. "Heerlijk rook dat. Je scheurde een stukje van de pannenkoek en schepte daarmee wat eten van de schaal."

Elke stam kent zijn eigen variatie op het gerecht. Echte recepten zijn er niet, want Ethiopiërs koken vooral op gevoel en smaak. Tinbit heeft het gerecht zo goed mogelijk opgeschreven. Hoewel de baktijd, vooral voor de uien, vrij lang is, is het zeker de moeite waard dit gerecht te maken. Tinbit wil in de toekomst graag koken voor feesten en partijen, dus spreek haar gerust aan op de Wereld BBQ.

De Wereld BBQ is op 29 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept van Tinbit vindt u op www.bussumsnieuws.nl.