Afbeelding
Foto: Anthèl Reijnders

Brownie met ganache van Ben

BUSSUM - Ben de Graaf is en voelt zich een echte banketbakker. Hij kookt ook niet, hij bakt! Het grote verschil met een kok zit 'm in de nauwkeurigheid.

door Anthèl Reijnders

Daar waar een kok gedurende zijn kookkunsten nog wat kan 'bijsturen' met smaakmakers, is het deeg van de bakker klaar zodra het de oven in gaat. Hij kan er dan niets meer aan veranderen. Daarom is Ben heel precies en wordt alles afgewogen. Hij controleert op temperatuur en textuur en houdt de timing in de gaten.

In beweging
Zo leert hij mij dat bij het mixen van de eierdooiers met de basterdsuiker de eierdooiers al 'in beweging' moeten zijn. Gooi je de ingrediënten bij elkaar zonder dat je direct met de garde roert, dan ontstaat er een chemische reactie die afbreuk doet aan de smaak.

Met deze uitgebreide kennis van zaken kan de brownie al bijna niet meer mislukken.

Door de ganache gaat tot slot een klein scheutje honing. "Net even anders", zegt Ben. "Dat is zó lekker, dat maakt het helemaal af."

Wereld BBQ
De Wereld BBQ is op 29 mei, van 15.00 tot 19.00 uur op de Groene Long van Bussum. Het recept voor de brownie van Ben de Graaf vindt u op onze website: www.bussumsnieuws.nl.