Vorig jaar werd met het VeiligCulinair 20.000 euro opgehaald voor Stichting Jarige Job.
Vorig jaar werd met het VeiligCulinair 20.000 euro opgehaald voor Stichting Jarige Job.

'Hulp aan goede doelen dichter bij huis, in plaats van in Afrika'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen of clubs die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Lions Club Gooise Meren.

door Yvette de Vries

MUIDERBERG - De Lions Club Muiden-Weesp-Vechtmond heet vanaf nu Lions Club Gooise Meren. Een nieuwe naam die de binding met de gemeente benadrukt en meer zichtbaarheid. Dat is waar deze Lions Club voorlopig haar pijlen op richt om meer bekendheid te krijgen. Naast allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor (lokale) goede doelen uiteraard, want dat is het voornaamste doel van serviceclubs als de Lions.

De Lions Club is het hele jaar actief met het inzamelen van geld waarmee ze voornamelijk regionale en lokale doelen steunt. Eén keer per jaar is er een groot evenement, waarvan de opbrengst meestal naar een landelijk doel gaat. Voor dit jaar is de keuze gevallen op de stichting KNGF Geleidehonden. Ze hopen deze stichting in juli een cheque van zo'n euro 20.000 te kunnen overhandigen. Eenzelfde bedrag als stichting Jarige Job vorig jaar uit handen van het clubje heren ontving.

Midsummer Festival
Vincent Knoops, één van de Lions leden, vertelt hoe ze dat geld dit jaar denken in te zamelen. "Op 2 juli is er het Goois Midsummer Festival. Een festival met muziek, goed eten en drinken - verzorgd door de lokale horeca -, en een middagvullend programma." De inhoud van het programma houden ze nog even geheim, dat wordt over enkele weken onthuld. De plek waar het festival gaat plaatsvinden wil hij wel alvast prijsgeven. "De tuin van voormalig klooster Mariënburg aan de Brinklaan in Bussum", vertelt Knoops trots. "Een unieke locatie." Voor de mannen van de Lions is het hard werken die dag. "We lopen echt van alles te regelen en het is allemaal liefdewerk-oud-papier", benadrukt hij. "Er blijft niets aan de strijkstok hangen."

Vaartocht over de Vecht
Maar al zijn ze druk met de voorbereidingen van het 'hoofdevenement', ook de kleinere inzamelingsactiviteiten en evenementen die ze door het jaar heen organiseren krijgen in de aanloop naar het Midsummer Festival aandacht. Zo was er afgelopen vrijdag een vaartocht voor kankerpatiënten over de Vecht. Dit is een uitje dat weliswaar landelijk georganiseerd wordt door Stichting Vaarkracht, maar de vaartocht over de Vecht met patiënten die hier in de buurt wonen kan al jarenlang rekenen op steun van de Lions Club Gooise Meren. Het doel is kankerpatiënten een mooie dag te bezorgen op het water. Knoops: "De patiënten en begeleiders verzamelden zich bij de Koninklijke Nederlandse Zeil- en Roeivereniging in Muiden, waar ook de schippers en schepen van de Vereniging Cruiservaarders klaarstonden."

Lokale doelen
Richtte de Lions Club Gooise Meren zich vroeger vooral op goede doelen in het buitenland, zoals waterputten in Afrika, tegenwoordig zoeken ze het dichter bij huis. Een bewuste koerswijziging, omdat er ook veel zaken in Nederland zijn die om aandacht vragen. Knoops: "We besloten onze pijlen op doelen in Nederland te richten." Stichting Jarige Job en KNGF Geleidehonden zijn daar mooie voorbeelden van.

Jaarlijks wordt er zo'n 30.000 euro opgehaald met allerlei activiteiten

Schuldhulpmaatje
Om de binding met de regio te versterken zoeken ze naast de landelijke goede doelen ook bewust naar lokale initiatieven en goede doelen. Knoops vertelt dat ze twee jaar geleden hiervoor de gemeente Muiden hebben benaderd. De respons liet even op zich wachten, maar uiteindelijk kwam er een mooi lokaal doel uit: Schuldhulpmaatje Muiden-Weesp.

Deze organisatie geeft deskundige hulp aan mensen die in de schulden zitten en mag zich inmiddels tot de vaste kern van goede doelen van de Lions Club Gooise Meren rekenen. Schuldhulpmaatje ontvangt een deel van de ruim 10.000 euro die jaarlijks met allerlei kleine evenementen en inzamelingsacties wordt opgehaald. Ook Amaris Florisberg, het lokale verzorgingshuis staat op de lijst van 'vaste' goede doelen. Jaarlijks wordt daar een kerstdiner gekookt voor de bewoners. "Een hele klus, maar een van onze leden is gewend om voor 100 mensen te koken, dus die draait daar zijn hand niet voor om, en wij helpen allemaal mee in de bediening", licht Knoops toe.

Wijn en oud ijzer
Geld om dit alles te bekostigen wordt bijvoorbeeld ingezameld door de verkoop van wijn. Van elke verkochte fles vloeit er maar liefst één euro rechtstreeks in de kas van de serviceclub. Wijnverkoop ligt wat voor de hand bij een club als de Lions; maar het inzamelen van oud ijzer, daarmee associeer je deze 'vriendenclub' niet zo snel. En toch doen ze dat ook en het schijnt nog behoorlijk wat op te leveren.

Vriendenclub
Knoops zelf is nu zo'n vijf jaar lid van de Lions Club. Hij kende het wereldje van de serviceclubs al wat langer. Zo werkte hij jarenlang in het buitenland en daar ontdekte hij dat het een leuke manier was om snel in contact te komen met andere mensen en ook en passant ook nog iets voor de maatschappij te kunnen betekenen. "Ik vind het belangrijk dat je in je jachtige bestaan nog dingen doet voor je omgeving. Ik krijg veel voldoening van die blije gezichten", vertelt hij. Toen hij vijf jaar geleden in Muiderberg kwam wonen meldde hij zich dan ook vrijwel direct aan bij de Lions Club. Ze komen twee keer per maand samen in een lokale uitspanning, waar ze samen eten en vergaderen. "Supergezellig." Hij stelt dat wat ze jaarlijks inzamelen en doneren misschien een druppel op de gloeiende plaat is. Maar wel een die enorm gewaardeerd wordt door de mensen en organisaties die ze zo kunnen steunen.

Het Herengracht diner in Muiden.