Voor de laatste keer voor de groep.
Voor de laatste keer voor de groep. Foto: Bob Awick

Keizer Otto zit in het DNA
van Tineke van den Born

NAARDEN - Bijna 50 jaar is de Naardense Tineke van den Born turntrainster en bewegingsleidster geweest bij Keizer Otto. Ze rolde erin via haar schoonvader die destijds heel actief was bij de gymnastiekvereniging. Maar Tineke wordt dit jaar 69 en ze merkt dat het lesgeven steeds zwaarder wordt. "Sta je voor de groep, dan moet je 130 procent geven. Ik wil wel graag als deelneemster blijven. Dan kun je het ook ietsjes rustiger aan doen. Want als het aan mij ligt dan blijf ik de rest van mijn leven gymmen."

door Jessica de Jong

"Ik was een jaar of zes toen ik op gymles ging. Ik was niet de beste turnster. Ik zat altijd net naast de prijzen, er waren meiden die beter waren." Toen Tineke 20 jaar werd, stuurde haar schoonvader Bram van den Born haar op cursus zodat ze haar bevoegdheid kon halen om zelfstandig les te kunnen geven. Ze noemt haar stijl van lesgeven streng en rechtvaardig. "Zit je bijvoorbeeld in de selectie, dan vind ik ook dat je extra moeite moet doen."

Pubermeiden en ouderen
Ze gaf als gymnastiekleidster les in de Vestingschool en later in De Kroon, De Lunet en De Zwaaier. Vragend naar de leukste groep denkt Tineke direct aan de pubermeiden. "Daar heb ik altijd heel veel plezier aan beleefd. Ik trainde de B-selectie in de leeftijd 12 tot en met 18 jaar oud. Je kan met zo'n groep omgaan of niet. Dat is net zo met oudere mensen. Het spreekt je aan of niet. We spraken over liefdesverdriet en wat er in hun leven speelde. Je gaat er wel op een speciale manier mee om."

Herinneringen
Ze herinnert zich dat Keizer Otto vroeger een omnivereniging was waar men vijf verschillende sporten kon beoefenen. "Ik stopte met lesgeven voor B-wedstrijden, toen de omnivereniging ophield te bestaan. Dat is denk ik een jaar of 30 geleden." Andere mooie herinneringen heeft ze aan KO'65. "We vierden een jubileum met een grote circusvoorstelling op het sportveld waar alle groepen aan meededen. Het was een enorm evenement. Ik herinner mij De knots-oefeningen die we deden we op live-muziek van de band van mijn man Nico; The Rascal Routs. Ze pakt ondertussen een paar oude fotoboeken met alles over Keizer Otto erin. Veel zwart-witfoto's van tientallen meisjes in turnpakjes op het veld die samen een oefening doen. "De boeken zijn van mijn schoonvader geweest, het gaat op den duur naar het archief van de vereniging." Dan wijst ze op een foto van KO '70, het jaar dat het feest buiten werd gevierd op Nieuw Molen. "Kijk, er waren zelfs paarden bij. Dat waren mooie tijden."

Zorg
Van den Born stond niet alleen maar in de gymzaal, ze werkte ook altijd in de gezondheidszorg. Eerst in Naarderheem en later in de Marke in Huizen als activiteitenbegeleidster en welzijnscoördinator. "Ik ben een regelneef, altijd al geweest." Haar passie voor het werken met ouderen deelde ze dus niet alleen in haar professionele carrière, maar ook op sportgebied. "Ik vind het heel goed als senioren meer bewegen. Ik heb een clubje met ouderen vanaf 55 jaar en deze dames zitten al dertig jaar bij mij op les. Ik vind ouderen gewoon leuk", lacht ze. "Maar ze moeten wel werken. Als ze bij mij komen is de koffietijd voorbij. Het groepje is meer dan een verzameling leerlingen, het is inmiddels een vriendinnenclub geworden. We zijn heel sociaal en delen veel met elkaar."

Sport en Egypte
Nog steeds is ze heel sportief. Een laatste gymclubje geeft ze nog tot juni les en daarnaast zit ze op ballet en in de zomer gaat ze graag fietsen en wandelen in de bergen. Maar haar grote passie is toch wel Egypte en alles wat met dat land te maken heeft. Als egyptofiel interesseert ze zich in de koningen, de bouwwerken, de hiërogliefen en nog veel meer. Het is een hobby die ze met haar man deelt en waar ze de komende periode veel tijd aan kan gaan besteden.

'Mijn stijl van lesgeven? Die is streng en rechtvaardig'