Ook dit jaar weer in Bussum.
Ook dit jaar weer in Bussum. Foto: Bob Awick

Maar liefst 60 oude legervoertuigen vormen colonne

BUSSUM - De aandacht voor de bevrijding van het Gooi mag nooit verloren gaan, vindt de organisatie achter Het Gooi Bevrijd. Daarom is er ook dit jaar weer een programma rond Bevrijdingsdag. Met als een van de hoogtepunten de rondrit met de veteranen in authentieke legervoertuigen door tal van Gooise dorpen en steden.

door Yvette de Vries

Op vrijdag 6 mei komt de colonne ook door Bussum, waar het net als vorig jaar in het centrum een uitgebreide stop maakt. Het was tot 2014 'het domein' van Bridgehead: het bevrijdingsevenement met ook als hoogtepunt de colonne legervoertuigen. Toen ze ermee stopten, onder meer door gebrek aan vrijwilligers, leek het er even op dat de laatste rit in dat jaar gereden was. Maar het is te danken aan een klein clubje van acht enthousiastelingen, waaronder de Bussumer Wim Braam, dat de traditie in ere wordt gehouden. Braam benadrukt wel dat Het Gooi Bevrijd geen voortzetting is van het voormalige Bridgehead. "Het is een andere organisatie, met andere mensen." Ze leggen ook meer de nadruk op de route door het Gooi en de plekken waar ze voor een uurtje stil blijven staan. Zo zijn ze 5 mei in de BEL-gemeenten te vinden, maar op 6 mei staan ze voor het bordes van Paleis Soestdijk en op zaterdag 7 mei zijn de voertuigen te bewonderen in de omgeving van Naarden, Weesp en Hilversum.

Herdenken
Herdenken is en blijft belangrijk, vindt Braam. "Er is van alles loos in de wereld en dan beseft je dat wij sinds 1945 in relatieve vrijheid en welvaart kunnen leven. Dat we onze kinderen in vrijheid kunnen laten opgroeien is te danken aan de inzet van de veteranen".

"Als er straks geen veteranen meer zijn of mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, is het aan ons om het verhaal verder te vertellen", voegt hij nog toe. Als voorbeeld noemt hij de tweedejaars scholieren van het Wellantcollege uit Naarden die ook dit jaar weer een bezoek brengen aan het gebied rond Oud Valkeveen, waar zich in de bossen nog de vier fundamenten van oud afweergeschut, gebruikt door de Duitsers, bevinden.

Veteranen
Deelnemers en het handjevol nog in leven zijnde veteranen kijken uit naar de rondrit. Er zullen er zo'n 35 meedoen aan Het Gooi Bevrijd. Zo is er een 92-jarige veteraan uit Californië die zijn reis al ver van tevoren zorgvuldig plant. Op 4 mei komt hij aan op Schiphol en daags na het evenement, op 8 mei, zit hij weer in het vliegtuig terug naar huis. Braam: "Hij komt geen dag eerder en blijft geen dag langer." De deelnemers aan de rondrit, die de veteranen in hun voertuig meenemen, komen behalve uit Nederland ook uit België, Engeland en Frankrijk. "We zien ook weer andere deelnemers dan het vorige jaar en dat is ook wel mooi", vindt Braam. Zelf was Braam met een eigen voertuig al in de tijd van Bridgehead van de partij. Ook dit jaar sluit hij uiteraard aan.

Meer over het programma is te vinden op www.hetgooibevrijd.nl.

Voor veel veteranen is het een belangrijke dag.