In het midden wethouder Sanderse, naast haar Herman Drenth en Erma van Lamoen.
In het midden wethouder Sanderse, naast haar Herman Drenth en Erma van Lamoen. Foto: Bob Awick

Beraad zoekt nieuwe leden

GOOISE MEREN - Meedenken, constructief advies geven en dus van toegevoegde waarde zijn: dat is heel in het kort wat het Beraad Naarden, Bussum, Muiden (binnenkort Gooise Meren) doet. Deze adviesraad praat mee over het beleid en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Sinds kort is Erma van Lamoen de nieuwe, onafhankelijke voorzitter en zij ziet graag dat nieuwe leden zich aanmelden om de club vrijwilligers te versterken.

Je bent de nieuwe voorzitter?
Van Lamoen: "Herman Drenth heeft half april afscheid genomen en ik heb hem nu opgevolgd. Nu we er twee termijnen van vier jaar op hebben zitten als beraad is de uitstroom vrij groot. Dat is deels jammer omdat hiermee ook expertise verloren gaat. Anderzijds hebben we weer plek voor nieuwe leden. Zelf zit ik er nu ongeveer anderhalf jaar bij."

Wat doen jullie bij het beraad?
Van Lamoen: "Het beraad geeft advies aan het college op het gebied van het Sociaal Domein. Het gaat met name om de Wmo en de Jeugdwet. Heel veel werk is al verricht omdat alles klaar moest zijn vanwege de transitie. Dat wil zeggen dat een groot takenpakket van het Rijk werd overgeheveld naar de gemeente. In het voortraject hebben we alle conceptplannen van de gemeente bestudeerd en voorzien van commentaar."

Die transitie is toch al klaar?
"Het klopt dat het vele voorbereidende werk nu klaar is, maar nog steeds komen er aanpassingen op het beleid. Dat heeft ook te maken met afspraken in de regio. Zo zijn er bijvoorbeeld ieder kwartaal peilnota's waarin terug te vinden is wat zich precies heeft afgespeeld en daar buigen wij ons over. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het goed gaat op het gebied van het Sociaal Domein in de gemeente Gooise Meren. Al met al is de transitie een hele verandering. Ook over de uitvoering willen wij ons advies laten gelden en daar laten wij ons over informeren. Als je als orgaan betrokken bent, dan kun je er ook invloed op uitoefenen."

Is het altijd passief adviseren over beleidsstukken?
"Niet altijd", zegt lid van het beraad Gerard Verrijn Stuart. "Een aantal keren hebben we op eigen initiatief zaken aan de orde gesteld. Als we zien, horen of lezen dat iets niet lekker loopt, dan stellen we daar vragen over.
Zo liet de gemeente inwoners opbellen nadat ze bijvoorbeeld een traplift hadden gekregen via de Wmo. Dan was de vraag: bent u tevreden? Dat vonden wij te suggestief. Nu wordt de vraag neutraal geformuleerd en krijg je een betere meting of en hoe tevreden men is. Bij het Privacy Protocol Sociaal Domein van de toen nog drie gemeenten hebben we in 2015 kritische kanttekeningen geplaatst."

Hoe zijn jullie zelf bij het beraad gekomen?
Van Lamoen: "Vanuit mijn achtergrond. Ik heb gewerkt bij VGN, de branchevereniging van de gehandicaptenzorg. Ik was zelf nieuwsgierig naar hoe de transitie in mijn gemeente werd opgepakt. Daarnaast ben ik ook graag sociaal betrokken."
Verrijn Stuart: " Ik ben destijds afgestudeerd op een scriptie over mantelzorg. Maar dat was theorie. Het kan gebeuren dat je de zorg zelf ook nodig hebt en dan is het fijn als het goed is geregeld. Je bent daar zelf bij betrokken en je leert nieuwe mensen kennen."

'Als je betrokken bent, dan kun je er ook invloed op uitoefenen'

Als je lid bent, wat wordt er dan van je gevraagd?
Verrijn Stuart: "We komen een keer in de twee maanden samen met de wethouder en de ambtenaren. Daarnaast komen we dan nog één keer informeel samen. We overleggen, lezen stukken, komen met suggesties. We worden door de gemeente gevraagd mee te denken en we worden gehoord."

Wat voor mensen zoeken jullie?
Van Lamoen: "We zijn op zoek naar inwoners die hier interesse in hebben. Het is fijn als ze een link hebben met de doelgroep - mensen die zorg nodig hebben of jongeren. Het zou heel mooi zijn als we mensen met jonge kinderen kunnen betrekken. Aanmelden kan via secretarisbnb@gmail.nl; op de website beraadnaardenbussum.nl is de vacature te vinden."