Tom  krijgt uitleg van Fernando.
Tom krijgt uitleg van Fernando. Foto: Jessica de Jong

Tieners oefenen met ambachten in Kapelstraat

BUSSUM - Diverse winkeliers in de Kapelstraat hebben donderdag leerlingen van het vmbo over de vloer gehad.

De tieners kregen uitleg over de ambachten die beoefend worden en mochten zelf ook even aan de slag. Nonja Voorhaar van de Eerste Bussumse Glashandel had het idee bedacht om met meerder winkels de leerlingen een half uurtje op bezoek te krijgen.

De 15-jarige Tom (op de foto) weet nog niet wat hij wil worden. Van glazenier Fernando Codinha mag hij in ieder geval een glazen ruitje schoonmaken en hoort hij een enthousiast verhaal over hoe de van oorsprong Portugees hier in Bussum zijn winkel begon. Aan deze carrousel deden onder andere Trev's Soup, The Fixables, De Schoenmakerij en De Klokkenmakers mee. Broodjes smeren, uitleg krijgen over een uurwerk en het uit elkaar halen en in elkaar zetten van een Ipone maakte praktisch onderdeel uit van de doe-dag.

Deze doe-dag bij ondernemers was onderdeel van Gooi On Stage, een groot en nieuw evenement om vmbo-leerlingen beter inzicht te geven in het aanbod van beroepen.

Niet alleen de winkeliers uit de Kapelstraat deden mee, ook diverse andere ondernemers in de hele regio kregen leerlingen over de vloer: van de makelaar en het zwembad tot het kinderdagverblijf.