Een deel van de leden. Rudi Rutgers staat in het midden met de beige jas.
Een deel van de leden. Rudi Rutgers staat in het midden met de beige jas. Foto: Jessica de Jong

Jeu-de-boulesclub zoekt jongere leden

BUSSUM - Lekker buiten, mensen ontmoeten, een kopje koffie en natuurlijk jeu-de-boulen. Weliswaar op recreatief niveau, maar men dient zich wel aan de regels te houden en het kan er ook best fanatiek aan toe gaan. De Jeu de Boules Club Bussum bestaat 30 jaar en de leden genieten enorm van het spel, dat bijna dagelijks wordt gespeeld aan de Ceintuurbaan.

Voorzitter Rudi Rutgers wil graag aangeven dat de sport niet per se voor senioren is. "We hebben hier leden van 58 tot 90 jaar oud. Maar we staan ook open voor mensen vanaf 55 jaar. Laat ze maar komen", zegt hij uitdagend. Binnenkort, op de langste dag van het jaar, komt ook een hele groep in de leeftijd van 35 tot 45 jaar oud naar de jeu-de-boulesbaan voor het 'yuppentoernooi'. "Dat is nu voor het derde jaar en ze zijn altijd enorm enthousiast."
Meestal blijft het bij deze eenmalige bijeenkomst en dat is toch heel wat anders dan in Frankrijk, waar Rutgers zelf als vrachtwagenchauffeur kennismaakte met petanque. "In ieder Frans dorpje wordt het gespeeld. Kleine kinderen spelen het al. Zoals wij trainen voor voetbal, zo is dat met petanque in Frankrijk. Hier in Bussum spelen we recreatief. We houden wel onderling wedstrijden en we spelen om de beker tegen Huizen. Doordat we niet lid zijn van de bond, kunnen we de kosten voor de leden laag houden."
De club telt ruim 100 leden. "Soms overlijden een paar spelers en komen er weer een paar bij. Er komen zelfs mensen met de rollator of de scootmobiel. Recent hebben we een paar weduwen die lid zijn geworden. Ze zeggen nu dat ze heel blij zijn dat ze de stap hebben genomen. Hier komen kan het verdriet niet wegnemen, maar je bent er even uit. Het is een heel sociaal gebeuren; zo hebben we vanwege het jubileum ook een uitje en daarnaast ons jaarlijkse etentje."
Een keer komen kijken aan de Ceintuurbaan kan altijd en is vrijblijvend.