Loek Jansen en Henny de Vries zijn allebei de nestor van de vereniging.
Loek Jansen en Henny de Vries zijn allebei de nestor van de vereniging. Foto: Yvette Geerts

Muziekvendel Nardinc vindt suffig imago van fanfare niet nodig

NAARDEN - De verbouwing van het clubhuis van Muziekvendel Nardinc kan echt niet langer op zich laten wachten. De ramen vallen er bijna uit en ook de boeidelen hebben hun beste tijd gehad. Een jaar geleden maakten ze een deal met defensie via 'klussen voor defensie'. Na wat uitstel hopen ze dit voorjaar aan de slag te kunnen.

door Yvette de Vries

Sinds november vorig jaar maken ze gebruik van het gebouw De Spong aan de Keverdijk, maar het muziekvendel blijft wel de hoofdgebruiker, vandaar dat ook de verbouwing hun verantwoordelijkheid is. In de gymzaal van het gebouw oefenen het blazersorkest, het jeugdorkest, de slagwerkgroep en de boerenkapel De Wallenkraaiers. Ook is het de plek waar ze zaterdag het jaarlijkse 'Alle 13 ... concert' plaatsvindt. Voorzitter Loek Jansen en penningmeester Henny de Vries zijn er behoorlijk druk mee geweest de laatste tijd. Ze zijn samen zo'n beetje de motor van de vereniging.

Verbouwing
Ook bij de verbouwing zijn ze nauw betrokken. Jansen: "Dat kan echt niet langer wachten, maar de planning van dit alles is een beetje lastig." Ze zijn voor de verbouwing grotendeels aangewezen op vrijwilligers. De Vries vult aan: "We hadden ons ingeschreven voor 'klussen door defensie', dus de mankracht komt van die kant. Omdat ze vaak op oefening zijn hebben we de verbouwing moeten uitstellen, maar het lijkt erop dat we in april, mei aan de slag kunnen", legt de voorzitter uit.

Dan kunnen de ongeveer 80 leden, waarvan ongeveer de helft jeugd is, weer naar hartenlust oefenen. De jeugd neemt een belangrijke plek in bij Nardinc. Ongeveer de helft van de 80 leden is jonger dan zeventien jaar en houdt de vereniging levend. De beide heren zien het dan ook als hun taak om te blijven vernieuwen en het voor de jeugd leuk te maken om lid te zijn van een muziekvendel. Bij Nardinc dan ook geen suffe apenpakjes en ouderwetse muziek. De Vries: "Negen van de tien kinderen vindt muziek maken leuk, maar ze willen die apenpakjes niet." De vereniging bedacht er dus wat anders op. Sinds twee jaar hoeven ze niet meer in de zogenaamde Napolitaanse stijl de straat op, maar dragen ze een stoer jack, een baseballpet en eigen gympen.

Fanfare
In de regio zijn wel veel andere muziekkorpsen, zoals drum- en showband ViJos uit Bussum en Crescendo uit Muiden, maar Nardinc is de enige met een fanfare. En daar timmeren ze zoals ze zelf zeggen aardig mee aan de weg. Ze zijn te vinden in Naarden tijdens de sinterklaasintocht en ook bij de vierdaagse en Koningsdag laten ze van zich horen. De ambities liggen hoog: "We willen bij wijze van spreken op de A1 zitten en daarvoor moet je blijven vernieuwen." De kleding voor de jeugd is daar een mooi voorbeeld van, maar ze doen meer.

Ze spelen met Sinterklaas, Koningsdag en de vierdaagse

Slagwerkclinic
"We willen in mei of juni een slagwerkclinic met Eddy Koopman van het Metropole Orkest organiseren", vertelt Jansen. Over de invulling van zo'n clinic fantaseren ze er lustig op los. "We gaan dan echt niet alleen met twee stokjes aan de slag. Je kunt ook tegen olievaten, remschijven en bezemstelen aan tikken. Overal waar je maar op kunt slaan of muziek uit kunt halen", aldus de enthousiaste voorzitter. Dit soort activiteiten zijn volgens Jansen hard nodig voor inkomsten van de vereniging.