De leerlingen oefenen druk voor het Pianofestival op zondag 10 april.
De leerlingen oefenen druk voor het Pianofestival op zondag 10 april. Foto: Bob Awick

'Daria werkt mee en zij is een inspiratiebron voor onze pianisten'

NAARDEN - De piano als het stralende middelpunt. Al tien jaar lang kiest de Gooise Muziekschool hiervoor met een speciale middag op het Pianofestival. Dit jaar pakken ze uit vanwege het jubileum en begeleidt toppianiste Daria van den Bercken de jonge talenten op het podium.

door Jessica de Jong

Dit jaar is de Gooise Muziekschool voor het eerst de samenwerking aangegaan met de Robert Bruinsma Stichting uit Naarden. Deze nieuwe stichting wil pianotalent stimuleren en is bezig de Andreaskerk hier geschikt voor te maken. Nu hebben ze het jubileumconcert financieel mede mogelijk gemaakt en konden ze Daria van den Bercken uitnodigen. "De aftrap van een mooie samenwerking," aldus de organisatie.

Robert Bruinsma Stichting steunt het festival

Extra podium
Achter de schermen zijn het Coen en Marieke Schimmel (broer en zus) van de Gooise Muziekschool die hard hebben gewerkt aan het programma voor zondag 10 april. Marieke is hoofd van de pianoafdeling en is docente basisvorming. "Ons idee is altijd om de pianoleerlingen een extra podium te geven naast onze reguliere voorspeelavonden."

Marieke kende Hankie Bruinsma, de voorzitter van de Robert Bruinsma Stichting, en zij kende op haar beurt Daria weer goed. En zo komt het dat de top-pianiste nu haar medewerking verleent aan het bijzondere jubileumconcert. "Ze zei: ik ga jullie ondersteunen. Niet alleen door op te treden, maar ook door te oefenen met de leerlingen en samen op te treden. We hebben hiervoor vier leerlingen geselecteerd die al op een mooi niveau kunnen spelen."

Er zullen zondag 60 leerlingen optreden bij Arsenaal Events

Arsenaal Events
In totaal zullen 60 beginnende en gevorderde leerlingen / studenten een concert geven in de concertzaal van Arsenaal Events. Zakelijk directeur Coen Schimmel: "Hoogtepunt tijdens de drie series zullen de quatre-mains (vier handen)-uitvoeringen zijn door leerlingen met Daria van den Bercken. Een heel mooie ervaring voor deze pianisten om met een professional samen te spelen."

De quatre-mains-optredens zullen worden afgewisseld met enkele solo-optredens van leerlingen en van Van den Bercken. Marieke vult aan: "Voor onze studenten in de leeftijd van 10 tot 18 jaar is dit zeker een uitdaging. Ze weten ook dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Daarnaast doen nog twee leerlingen C-examen en zullen ze met een ander instrument erbij optreden. Het wordt erg afwisselend. Daria zal ook een inleiding verzorgen bij het stuk dat ze speelt van Händel. Zij is een inspiratiebron voor onze jonge pianisten."

Inspiratie
Marieke vertelt dat het belangrijk is om inspiratie op te doen en te vernieuwen. "We zijn altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen. We bieden jonge kinderen vanaf 5 jaar bijvoorbeeld een programma met poppen, spelletjes en verhaaltjes op de piano.
En de recent gestarte volwassenen samenspelcursus is een enorm succes. Veel volwassenen hebben toch een stille wens om iets met muziek te doen. We zijn nu bijna zover dat we ook deze volwassen pianisten kunnen laten optreden."