Veel kinderen kozen voor de kleur blauw op basis van wat ze gehoord hadden.
Veel kinderen kozen voor de kleur blauw op basis van wat ze gehoord hadden. Foto: Yvette Geerts

Muziek en schilderen om creativiteit te bevorderen

BUSSUM - Eerst luisteren naar een klassiek muziekstuk en vervolgens schilderen wat je hebt gehoord: een uitdagende opdracht voor veel kinderen van groep zeven van de St. Vitusschool. Toch gingen ze, op een enkeling na, enthousiast aan de slag. Het is onderdeel van het muziekproject dat Muziekvereniging Het Gooi samen met Kunstkring Artes heeft opgezet.

De Bussumse basisschool is de eerste school in Bussum waar op deze manier meer aandacht aan muziek wordt gegeven. "Het is een uitprobeersel", legt Machteld Thiene, een van de vrijwilligers van de muziekvereniging, uit. Het maakt deel uit van een groter project om de muziekontwikkeling en creativiteit bij leerlingen in de basisschoolleeftijd te stimuleren. "Muziekmaken heeft met opvoeding te maken, je leert iets waarvoor je moet oefenen", licht Thiene het belang van muzieklessen toe.

Ondertussen zijn de kinderen in de klas druk bezig met overleggen en schilderen. "Ik vond het niet zo heel gezellig klinken; sommige stukken wel, maar ook stukken niet", zegt de 11-jarige Romy. Ze vertelt wat ze gaat schilderen: "Eerst een kasteel met mooie kleuren, maar daarna gebeurt er iets naars." Ze heeft de emotie van het muziekstuk Noah's Ark goed opgepikt, vertelt leerkracht Linda Hendriks later op de gang. Ze vindt sowieso dat de leerlingen enthousiast meedoen, ondanks dat het wel wat vraagt van de leerlingen. "Het is een open opdracht", legt ze uit. "Het boort andere vaardigheden aan in plaats van enkel de cognitieve kant. Je ziet zo een andere kant van de leerlingen en dat is heel leuk."

Aandacht voor muziek
De St. Vitusschool was direct enthousiast over het project. De vakdocenten muziek werden ook daar wegbezuinigd, maar dat weerhoudt de school er niet van om veel aandacht aan muziek te besteden. "Het is een vast onderdeel in het lesprogramma", aldus Hendriks. Het vak is verplicht, maar voor de invulling worden de leerkrachten redelijk vrij gelaten. "Veel van onze leerkrachten hebben muziek als hobby. De een speelt in een band, de ander speelt gitaar of zingt opera. Muziek komt eigenlijk automatisch onze school binnen." Muziekonderwijs op school staat weer volop in de belangstelling sinds minister Jet Bussemaker (Onderwijs) bekendmaakte meer te willen investeren in muzieklessen op school. Hoe dat precies voor de scholen uit gaat pakken is nog niet bekend.

De schilderijen van de leerlingen zijn te bewonderen op 17 april bij Theater Spant! tijdens een optreden van de muziekvereniging.

'Ik vond sommige stukken niet zo heel gezellig klinken'