De Nederlandse Bachvereniging.
De Nederlandse Bachvereniging. Foto's: Bob Awick

Prachtige uitvoering, maar ook aangescherpte controles

NAARDEN - Veel hoogwaardigheidsbekleders, vijf keer een uitverkochte kerk en een prachtige uitvoering van de Matthäus Passion: dat is het beeld van het jaarlijkse evenement in de Grote Kerk. Maar er was dit jaar ook een ander beeld: dat van aangescherpte controles.

In eerste instantie zouden er dit jaar juist minder politieagenten worden ingezet. Door de gebeurtenissen in Brussel werd echter besloten om dezelfde capaciteit in te zetten als eerdere jaren en werden er zelfs extra maatregelen genomen. Zo waren er tassencontroles en werden sociale media scherp in de gaten gehouden. De Matthäus Passion wordt rond de paasdagen op veel plekken in het land uitgevoerd, maar die in de Grote Kerk is verreweg de bekendste en trekt ook veel hoogwaardigheidsbekleders. Naast minister-president Mark Rutte, die elke twee jaar plaatsneemt in de kerk, waren dit jaar ook de ministers Blok, Plasterk, Piet Hein Donner en oud-premier Balkenende van de partij.

De Matthäus Passion wordt al meer dan 90 jaar uitgevoerd en elk jaar kiest de Bachvereniging voor een vernieuwend element. De uitvoering van dit jaar was volgens de vele aanwezigen prachtig. Zo werd onder meer het optreden van de solisten uitvoerig geprezen.

Oud-minister-president Jan Peter Balkenende.
Mark Rutte gaat de kerk binnen onder toeziend oog van de politie.
Lange rijen bij de Grote Kerk.