Valerie Magis wil ondanks haar  diabetes Olympisch goud winnen. Naast haar Inez.
Valerie Magis wil ondanks haar diabetes Olympisch goud winnen. Naast haar Inez. Foto: Bob Awick

'Inez moet gewoon kind kunnen zijn. Met sport en spontaniteit'

NAARDEN - De ouders van Inez Voorhuis wilden op een positieve en sportieve manier aandacht vragen voor de ziekte van hun dochter. De 8-jarige speelster van Hockeyclub Naarden heeft diabetes type 1. De clinic met medewerking van Nederlands elftal-speelster Valerie Magis afgelopen vrijdag op de velden van Naarden is slechts een eerste stap.

door Yvette de Vries

De clinic was bedoeld voor de jongste jeugd. Zo'n 100 hockeymeisjes en -jongens die zich hadden aangemeld stonden voor tienen al een balletje te slaan. Inez was ook van de partij. Nederlands elftal-speelster Valerie Magis die vaker dit soort clinics geeft, heeft zelf ook diabetes. Als topsporter is ze een groot voorbeeld voor veel kinderen met deze ziekte.

Inez geniet nog na van het uurtje clinic dat ze heeft gevolgd. Ze oogt vrolijk en zit boordevol energie. Je zou niet zeggen dat ze ziek is. Dat is natuurlijk fijn, maar tegelijkertijd ook een van de lastige dingen, vertelt haar vader. "Je ziet het niet aan haar, maar het is er wel." Zomaar na school op de fiets springen om te gaan hockeyen of naar een vriendinnetje is er voor Inez niet bij. En samen met je teamgenootjes pannenkoeken eten op de club of een paasontbijt op een tijdstip dat Inez al gegeten moet hebben? Een leuk idee, maar mag ze even overslaan...

Zoektocht
De wereld van Inez, haar ouders en haar 10-jarige zusje staat sinds een jaar op z'n kop. In maart 2015 werd bij haar diabetes type 1 geconstateerd. Dat betekent kortweg dat haar lichaam helemaal geen insuline aanmaakt. Haar eerste jaar stond vooral in het teken van de medische kant: de zoektocht naar juiste de dosering insuline en de juiste eetmomenten en -hoeveelheden.
Voorhuis prijst de ondersteuning van het ziekenhuis, de buurtzorg en de diƫtiste hierbij. Nu die medische kant onder controle lijkt kunnen ze verder denken. Aan de kwaliteit van leven. "Inez moet ook gewoon kind kunnen zijn. Daar hoort sporten, meer spontaniteit en meer regie over haar eigen leven bij."
Inez vertelt over bloed prikken en insuline spuiten, maar schakelt al snel over naar haar favoriete plek op het veld: midden en voor, en de hoeveelheid goals die ze maakt. Zodra ze kans ziet rent ze ook weer richting het hockeyveld. Haar ouders zijn blij dat ze zo van sporten houdt. Sporten is een uitlaatklep, maar het helpt ook om de bloedsuikerwaarde onder controle te houden. Als je sport gaat je bloedsuiker namelijk omlaag. Zover reikt de kennis over dit type diabetes wel.

Een duidelijke aanwijsbare oorzaak is er niet en genezing is (nu nog) niet mogelijk. Al zijn er volgens Voorhuis wel veelbelovende onderzoeken in die richting. De opbrengst van de clinic, inclusief een donatie van de club, gaat dan ook naar de in Bussum gevestigde Stichting JDRF Nederland. Zij financieren wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van type 1 diabetes. Volgende week wordt het opgehaalde bedrag duidelijk.
Voorhuis is van plan om het niet bij deze ene clinic te laten. De hockeyclinic met Valerie Magis lag voor de hand, maar er is meer uit te halen. Clinics voor andere sporten bijvoorbeeld. Met als belangrijkste boodschap dat sporten juist goed is en dat het hebben van dit type diabetes je niet hoeft te belemmeren. "Je kunt ermee aan de top komen."

'Je ziet het niet, maar het is er wel. Genezing is nog niet mogelijk.'