Huisarts Asma aan de keukentafel van Lonie Vlas-Rösenmuller van de Izingane Happy Foundation.
Huisarts Asma aan de keukentafel van Lonie Vlas-Rösenmuller van de Izingane Happy Foundation.

Huisarts kan na afscheid 10.000 euro schenken

NAARDEN - Lonie Vles-Rösenmoller uit Naarden kon het bijna niet geloven: ze heeft ruim 5.000 euro gekregen voor haar pas opgerichte Inzingane Happy Foundation. Maar ze is niet de enige die dolblij is: ook de Grote Kerk van Naarden kan eenzelfde bedrag bijgeschreven zien op de rekening voor de restauratie. Gulle gever is huisarts Van Asma.

De Bussumse huisarts heeft bij zijn afscheid van de huisartenspraktijk besloten het geld over de twee goede doelen te verspreiden. Van Asma zit gezellig aan de keukentafel van Lonie aan de cappuccino. Midden in de Vesting wordt gesproken over het vak van huisarts, patiënten, vluchten met de KLM, Afrika, kinderen, het leven en de dood.
De huisarts vertelt dat heel veel mensen de mogelijkheid hebben aangegrepen om hem te bedanken en afscheid te nemen op 13 februari in de Grote Kerk van Naarden. "Ik geniet nog steeds na van die mooie dag. Het was overweldigend. Sommige patiënten hoefde ik maar aan te kijken, dan kregen ze al tranen in hun ogen. Ik had zelf ook soms moeite om het droog te houden", blikt hij terug. "Natuurlijk kon ik niet iedereen spreken bij mijn afscheid, maar ze willen mij alsnog bedanken voor wat we allemaal samen hebben meegemaakt."
Ook bij het afscheid was Lonie. Zij vertelt dat het niet zomaar gedag zeggen was en een handje schudden. "Het was fantastisch met een warme sfeer, met optredens. Echt een mooie afsluiting van een arts-patiëntrelatie." Lonie en haar gezin zijn dan ook al jaren patiënt bij Asma. Ze raakten op een dag aan de praat en zo hoorde de huisarts over het nieuwste initiatief van Lonie: de Izingane Happy Foundation, een stichting die sinds oktober bestaat en die zich inzet voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika die zich richten op kwetsbare jongeren. Lonie doet dat vanuit haar passie voor het land waarvoor ze in het verleden ook jarenlang actief was. De dokter vond het initiatief direct kansrijk voor een donatie. Ook de Grote Kerk, waar hij al jaren als 'vriend' bij betrokken is, werd uitgekozen als goed doel.
De financiële steun is van harte welkom bij de stichting van Lonie. Ze heeft met het bestuur vijf projecten uitgezocht waar het geld heengaat. Dat loopt uiteen van een maandelijks voedselpakket voor een oma met negen kleinkinderen en twee dochters die in armoede leven, tot het betalen van een training voor leerkrachten over hoe ze gehandicapte kinderen kunnen stimuleren in hun spel. Lonie bezoekt de projecten zelf, op eigen kosten, en zorgt dat al het geld van de stichting daar komt waar het heen moet.