Veel belangstelling afgelopen week bij de opening van de nieuwe hal.
Veel belangstelling afgelopen week bij de opening van de nieuwe hal. Foto: Bob Awick

Voedselbank kan op nieuwe locatie professioneler aan de slag

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Yvonne Craig, sinds 1,5 jaar voorzitter van de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.

door Yvette de Vries

NAARDEN - Elke week staan er zo'n 160 mensen in de rij om hun voedselpakket bij de Voedselbank op te halen. En het aantal mensen dat een beroep moet doen op de Voedselbank zal in de toekomst alleen maar groeien is de verwachting. De Voedselbank is dus keihard nodig, vertelt voorzitter Yvonne Craig. De verhuizing afgelopen week naar een nieuwe locatie waar de boel ook direct kunnen professionaliseren komt dan ook als geroepen.

Met de nieuwe locatie is Craig dan ook erg blij. Ook al moeten ze nu huur betalen, terwijl ze op de oude locatie gratis zaten. Maar deze nieuwe locatie heeft dus wel zeker voordelen. Zo zijn ze voor de komende vijf jaar verzekerd van een plek en daardoor kunnen ze de inrichting professioneler aanpakken met bijvoorbeeld goede inpaktafels. Dat was niet alleen een wens, het moest ook om te kunnen voldoen aan de Arbo-voorwaarden voor de ruim 140 vrijwilligers die er werken en de voedselveiligheid. De feestelijke opening was vorige week vrijdag. Met ruim 120 bezoekers was er veel belangstelling.

De groep mensen die een beroep doet op de Voedselbank is divers. Van iemand die diep in de schulden zit tot mensen met een levenslange verslaving of een vader of moeder die er na een scheiding alleen voor komt te staan. Een ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben allemaal minder dan 45 euro in de week beschikbaar voor eten en kleding. "Er vindt een pittige screening met intake plaats", hekelt Craig het soms heersende beeld dat je zomaar achter in de rij kunt aansluiten.

In de tien jaar dat de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent bestaat is het aantal mensen dat er gebruik van maakt gestegen van 40 naar 160. De crisis is zeker voor de klanten van de Voedselbank nog lang niet over, weet Craig. Volgens haar heeft het merendeel ook de pech dat ze hun leven niet meer op de rit zullen krijgen. Waarmee ze meteen een van de vooroordelen over de klanten van de Voedselbank aanstipt. "Het is niet zo dat deze personen zomaar hun hand ophouden. Een groot deel van hen kan niet meer werken. Ze zijn al jaren verslaafd of zitten psychisch in de knoei."

Screening
Van de 140 vrijwilligers zijn er 25 die zich met screening bezighouden. Echt alles moet op tafel als je in aanmerking wilt komen voor een voedselpakket. De toelatingseisen zijn uiterst streng. Zit je boven de norm van 45 euro dan kom je niet in aanmerking. En elke zes maanden herhaalt het riedeltje zich. Dan moet je opnieuw aantonen dat je het zonder de Voedselbank niet redt. Na drie jaar houdt het sowieso op, dan zul je ergens anders aan moeten aan.
Het klinkt hard, maar het zijn wel de regels. Craig laat er ook geen onduidelijkheid over bestaan. "Het is geen verworven recht en we zijn geen verlengstuk van de gemeente. Sterker nog, we moeten het stellen zonder ondersteuning van de gemeente. We zijn een zelfstandige organisatie van vrijwilligers. Van mensen voor mensen." Waarom ze het doen? Omdat ze zich realiseren dat sommige mensen in het leven pech hebben.

Van de 140 vrijwilligers is er een aantal dat zich al vanaf het begin met hart en ziel inzet. Er zijn mensen die helpen met het inpakken en de uitgifte, maar er zijn ook chauffeurs. "Het is soms echt pittig", vertelt Craig. "Het gaat niet alleen om voedsel, je hoort en ziet ook de problemen die mensen hebben." Dat geldt vooral voor de 25 vrijwilligers die zich bezighouden met de intake en screening. Maar ook bij de uitgifte is het heel confronterend, vindt ze. De organisatie is strak en werkt als een geoliede machine. Maandag wordt er heen en weer gereden, onder andere naar de hoofdlocatie van de Voedselbank in Amsterdam, woensdag is inpakdag en donderdag worden de pakketten op vier locaties uitgegeven. Twee locaties in Bussum, één in de Hilversumse Meent en één in Naarden. Met de 140 vrijwilligers redden ze het nog maar net. Craig: "We zijn altijd wel op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Een aantal mensen stopt na een tijdje en het aantal klanten neemt juist toe." Ze nam zelf anderhalf jaar geleden de voorzittershamer over van mede-oprichter Ab van der Pol en zag het aantal uren dat ze aan het werk is voor de Voedselbank toenemen. Het slokt zo'n vijftien uur per week van haar tijd op, naast haar baan in Amsterdam. Maar ze lijkt niet te stoppen. De verhuizing naar een nieuw pand grijpt ze, samen met het 7-koppige bestuur, aan om de organisatie nog verder te professionaliseren. Nog meer aandacht voor het werven van donateurs en meer coördinatie bij de verschillende acties, zoals de inzet van scholen.

'Het is niet zo dat deze mensen zomaar hun hand ophouden'

De schijf van vijf
Van wasmiddel tot blikken groenten, tandpasta, tandenborstels, brood, vers fruit en melk. Van alles en nog wat zit er in de voedselpakketten. De grootte van het pakket varieert, afhankelijk van de gezinsgrootte. Maar ook voor inhoud van de pakketten gelden strenge regels. Het gaat echt om de dagelijkse boodschappen. Wasmiddel kan er wel in, maar telefoonhoesjes niet. Die kregen ze laatst aangeboden. Allemaal heel lief bedoeld, ziet ook Craig, maar dat past niet bij de Voedselbank. "We kijken ook heel goed naar de schijf van vijf, waarbij de voorkeur uitgaat naar volkoren producten." Maar het is en blijft lastig. Neem zoiets als een pak koffie. Dat is natuurlijk heel welkom, maar niet iedereen heeft een koffiezetapparaat. En ja, soms is er opeens een overschot, zoals vorig jaar tijdens de boycot van Rusland. Toen zaten ze met een berg tomaten en appels die ze bijna niet kwijt konden. Overschotten of blikken met voedsel die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, krijgen een plekje op de kiestafel. Die mogen de klanten dan als extraatje meenemen. Het zijn vaak de producten die ze krijgen van lokale supermarkten en groothandels.

De Voedselbank is volledig afhankelijk van vrijwilligers, donateurs en inzamelingsacties. Met het geld dat ze ophalen of gedoneerd krijgen vullen ze voor een groot deel de voedselpakketten, maar er moet vanaf nu ook huur van worden betaald. Hoe schappelijk dat bedrag ook is. Het is hard werken om dat allemaal rond te breien, maar ze hebben wel een aantal heel trouwe donateurs. In het rijtje dat Craig opsomt komen naast NLdoet en de lokale serviceclubs (Rotary en Lions) ook namen als Hocras, wijnhandel Griffioen (opslagruimte) en die van Bouwbedrijf De Groot voorbij. De voorzitter is blij met die lokale betrokkenheid. Voor haarzelf was dat ook een van de redenen om haar schaarse vrije tijd juist aan de lokale Voedselbank te spenderen.