Stephanie Smulders van De Smulderie startte vorig jaar een soortgelijke actie.
Stephanie Smulders van De Smulderie startte vorig jaar een soortgelijke actie. Foto: Yvette de Vries

'Uitgestelde Koffie' nu ook in 't Gooi

BUSSUM/NAARDEN - Een sympathiek gebaar voor een onbekende die zelf een kopje koffie niet kan betalen. Dat is het hele idee achter 'Uitgestelde Koffie'. Het fenomeen heeft nu ook haar intrede in 't Gooi gedaan. Vijf horecagelegenheden doen al mee. In Bussum kun je voor een Uitgestelde Koffie terecht bij De Smulderie en Juice Monkey. Daar krijg je dan weliswaar geen koffie, maar een gezonde smoothie. In Naarden doet EVEN eten&drinken bij De Doelen mee

door Yvette de Vries

Nieuw is het idee van Uitgestelde Koffie niet. In een aantal grote steden in Nederland is het al heel normaal om als je een kop koffie of thee bestelt er een extra af te rekenen zonder dat je die zelf opdrinkt. De tweede is voor een onbekende, iemand die zelf die kop koffie niet kan betalen. Een sticker op de deur of bar moet duidelijk maken dat men hier welkom is voor een uitgestelde koffie. Laagdrempelig en zonder verplichting, want mensen voelen wel schroom om te vragen of er misschien nog een uitgestelde koffie voor hen is. Bij de deelnemende horecazaken zijn al zo'n 100 uitgestelde kopjes koffie over de toonbank gegaan. Een mooi begin, vindt de 46-jarige initiatiefneemster Gaby Fecken uit Huizen.

Eerste deelnemer
De Doelen uit Naarden was half februari de eerste deelnemer van Uitgestelde Koffie 't Gooi. Hun koffieleverancier hoorde van het initiatief en stelde spontaan 120 uitgestelde koffies beschikbaar. Heino Gleizes, eigenaar van het restaurant in de Marktstraat, laat weten dat er al 60 kopjes koffie vooruit zijn betaald, waarvan er ruim 20 al goed besteed zijn.

Ouderen die steeds vaker hun wekelijkse kopje koffie niet meer kwamen drinken, maar ook gezinnen maken er dankbaar gebruik van. Gleizes: "Gezinnen met kinderen willen ook wel eens een verzetje, vader en moeder krijgen dan een kop koffie en de kinderen limonade."

Vreemde eend
De twee Bussumse zaken De Smulderie en Juice Monkey zijn met hun smoothies misschien een vreemde eend in de bijt, maar meer dan welkom laat Fecken weten. In Belgiƫ schijnt het fenomeen 'Uitgestelde Frieten' zelfs haar intrede te hebben gedaan. Maar dat gaat de enthousiaste Fecken iets te ver. Stephanie Smulders van verswinkel De Smulderie aan de Koekoeklaan was vorig jaar al een soortgelijke actie gestart, maar dan met groenten en fruit. Ze doneren elke week al kratten groente en fruit aan de Voedselbank, maar wilden iets extra's doen. Omdat de actie alleen in hun winkel liep sloeg het niet heel erg aan. Het initiatief van Fecken wordt gedragen door meerdere zaken in het Gooi en heeft volgens Smulders dan ook meer kans van slagen.

Al zo'n 100 uitgestelde kopjes koffie zijn over de toonbank gegaan

Brug slaan
Met zoiets kleins als een kop koffie hoopt Fecken ook een brug te kunnen slaan tussen de vluchtelingen en inwoners van het Gooi. Een kop koffie als symbool om je welkom te voelen en als stimulans voor de vluchteling om wat vaker de deur uit te gaan. Ze is aardig tevreden met het aantal horecazaken dat deelneemt en ook het draagvlak onder inwoners neemt toe. Haar Facebookpagina Uitgestelde Koffie 't Gooi heeft bijna 350 likes.

Voor de korte termijn wil ze het aantal uitbreiden naar tien horecazaken en het aantal likes kan ook nog een boost gebruiken. "Het moet een olievlek worden." Zodra die olievlek zich wat meer verspreidt, is de tijd ook rijp voor een plattegrond met deelnemers. Inmiddels is er al een logo ontworpen voor de deurstickers. De enthousiaste Fecken, die dit allemaal vrijwillig doet, hoopt dat veel horecaondernemers zich aangesproken voelen. Ze is met name nog op zoek naar horecaondernemers in Blaricum en Hilversum.

Voor wie niet kan wachten op het plattegrondje, hier alvast de deelnemers: in Huizen is dat het Wapen van Huizen, in Naarden EVEN eten&drinken bij De Doelen, in Bussum De Smulderie en Juice Monkey - voor een uitgestelde smoothie - en in Laren de poffertjeskraam op De Brink.