Vanaf mei 300 vluchtelingen op Crailo

Vanaf 1 mei 2016 gaat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) noodopvang inrichten op het oostelijke deel van Crailo. In eerste instantie worden daar 300 vluchtelingen opgevangen. Dat is inclusief de 90 vluchtelingen die al sinds oktober 2015 op Crailo verblijven.

Om op een later moment opvang van in totaal 600 vluchtelingen op Crailo mogelijk te maken, wordt in de komende weken een aantal varianten uitgewerkt voor de aankoop van aanpalende terreinen. Onder andere worden de financiƫle consequenties in kaart gebracht. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen COA, provincie en de regiogemeenten op 8 maart jl. in het provinciehuis in Haarlem. Onderdeel van de afspraken is dat grond en gebouwen na tien jaar worden ingericht als natuur. Het terrein wordt dan overgedragen aan het GNR. De groep van 300 vluchtelingen zal tijdelijk (tot 1 oktober) worden ondergebracht in bestaande gebouwen op het terrein van de Veiligheidsregio in de gemeente Laren. Het is de bedoeling dat de groep daarna naar meer definitieve bebouwing verhuist. Die zal het COA in dat geval voor de komende tien jaar gaan optrekken. Capaciteit voor nog eens 300 vluchtelingen zal naar verwachting rond de jaarwisseling gereed zijn.

Demonstratie en rondleiding
Op 7 maart demonstreerden ongeveer dertig vluchtelingen buiten het terrein met spandoeken tegen het huidige asielbeleid in ons land. Elbert Roest, burgemeester van Laren, kwam naar hen toe om hun bezwaren aan te horen. Dat stelden ze zeer op prijs, maar ze gaven aan ook een gesprek te willen met het COA en de IND. Later op de middag vond een rondleiding plaats voor de raadsleden van Gooise Meren. Raadsleden uit de regio bezoeken groepsgewijs de locatie om een beeld te krijgen van de situatie ter plekke. De rondleiding en de toelichting door het Leger des Heils werden door de raadsleden als bijzonder nuttig ervaren.

Rondetafelgesprekken
In Laren, Gooise Meren en Hilversum vinden rondetafelgesprekken plaats voor inwoners. Daarbij praten de burgemeester en een klein gezelschap (25 personen) over de stand van zaken rond de opvang op Crailo. Er zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van het Leger des Heils en de politie. De gesprekken worden per buurt georganiseerd. In de Bussumse wijk Oostereng hebben al zes van deze gesprekken plaatsgevonden. Een zevende gesprek volgt nog. De betreffende bewoners ontvangen daarvoor een persoonlijke uitnodiging. Meer informatie over de opvang van asielzoekers in onze regio, vindt u op de homepage van gooisemeren.nl onder het kopje 'opvang vluchtelingen'.