Vluchtelingen willen graag dat de asielprocedure gestart wordt, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
Vluchtelingen willen graag dat de asielprocedure gestart wordt, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Foto: Bob Awick

Crailo is voor maximaal 10 jaar een opvangplek

BUSSUM - De opvang van vluchtelingen op Crailo wordt groter. Dat hebben het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de provincie Noord-Holland en de regiogemeenten bekendgemaakt. Maar wat gaat er nu exact gebeuren op Crailo? Het antwoord op de voornaamste vragen.

Waar komen de vluchtelingen vandaan?
De vluchtelingen komen vooral uit Syriƫ, waar momenteel een felle oorlog gevoerd wordt. Door de situatie in hun thuisland vluchten de Syriƫrs naar Europa en dus ook naar Nederland. De stroom wordt steeds groter. Mensen met een vluchtelingenstatus kunnen in Europa asiel krijgen, dat is zo afgesproken in het zogenaamde Vluchtelingenverdrag. Dat betekent dat vluchtelingen niet aan de grens mogen worden geweerd. In Nederland krijgt een groot deel van alle Syrische vluchtelingen een verblijfsvergunning.

Hoeveel vluchtelingen komen er?
Er woonden tot afgelopen dinsdag 89 vluchtelingen op Crailo. Hiervan zijn er 33 naar Ter Apel gebracht omdat hun asielprocedure van start is gegaan. Mochten zij in aanmerking komen voor opvang elders, dan zullen zij niet terugkeren naar Crailo omdat die plek voor noodopvang is.

De mensen die nu nog op Crailo zitten, zijn daar sinds oktober. Over enkele weken komen er weer meer vluchtelingen naar Crailo en groeit het aantal in de komende maanden tot 300 mensen.
Er werd steeds gesproken over hogere aantallen. Hoe zit dat precies?
De noodopvang zal in mei aangroeien tot 300 mensen, daarvoor zijn 3 barakken beschikbaar. Deze staan op het terrein waar het oefencentrum van de Veiligheidsregio moet komen. Op het naastgelegen stuk grond, op het grondgebied van Laren, staat ook een aantal panden. Die kunnen gereed gemaakt worden zodat daar rond de jaarwisseling in totaal 600 vluchtelingen terecht kunnen. Op dat moment verandert Crailo van noodopvang in asielzoekerscentrum. Of er echt in totaal 600 vluchtelingen op Crailo komen, hangt onder meer af van de verkoop van een deel van het complex door de provincie Noord-Holland aan het COA, dat de opvang regelt.

Hoe worden de vluchtelingen precies opgevangen?
De vluchtelingen worden nu nog opgevangen in leegstaande panden op het complex. De vluchtelingen worden verdeeld over een soort woongroepen. Er komen straks 3 groepen van elk honderd bewoners. De regio wil de opvang kleinschalig houden. De vluchtelingenopvang valt onder de verantwoording van de regio en wordt begeleid door het Leger des Heils.

Hoe lang gaat de opvang duren?
Crailo blijft maximaal tien jaar een plek waar vluchtelingen worden opgevangen. Daarna worden de grond en de gebouwen ingericht als natuur en wordt alles schoon overgedragen aan het Goois Natuurreservaat.

Komen er nog andere opvangplaatsen in de regio?
Dat valt niet uit te sluiten. De zeshonderd opvangplekken op Crailo dragen bij aan de opgave om in de hele provincie Noord-Holland 5000 vluchtelingen op te vangen. Het kan dat er meer opvangplekken komen in bijvoorbeeld Hilversum en Wijdemeren.

In Gooise Meren komen er geen andere opvangplekken dan Crailo.

In Gooise Meren komen er geen andere opvangplekken