Moeten bewoners straks betalen voor deze weg?
Moeten bewoners straks betalen voor deze weg? Foto: Jessica de Jong

Kopers MOB-complex bezorgd over extra kosten

BUSSUM - De kopers van de nieuwbouw op het MOB-complex trekken aan de bel over de vele extra kosten. De gemeenteraad sprak afgelopen week over de problemen, nadat de VVD de zaak aankaartte. De wethouder verzekerde dat alles loopt zoals het moet lopen.

De nieuwe bewoners geven aan dat ze tegen verschillende problemen aanlopen. Om te beginnen is de koopsom voor hun appartement of bungalow aan de bovengrens van de prijsafspraak. Nu blijkt dat ze ook nog eens ruim 6000 euro extra moeten betalen voor groenonderhoud en andere zaken als onderhoud aan de openbare ruimte zoals straten en straatlantaarns. Dat vinden ze vreemd. Zeker omdat ze daarvoor ook gewoon belasting betalen.

De wethouder verzekerde de bewoners dat de 6000 euro alleen voor het groenonderhoud is. Een volstrekt normale gang van zaken om daaraan mee te betalen, aldus de wethouder. De overige zaken in de openbare ruimte zullen middels belastinggeld worden betaald.

Lid worden
Tot slot werden de nieuwe bewoners gedwongen om vóór deze week lid te worden van een bewonersvereniging. Doen ze dat niet, dan hangt ze een boete van 10.000 euro boven het hoofd. Niet iedereen staat te springen om lid te worden. Men weet namelijk niet precies waarvoor ze moeten tekenen en in hoeverre de bewonersvereniging afspraken kan maken met de natuurbeheerder. Dat afspraken nodig zijn is duidelijk. Het MOB-complex ligt namelijk midden in de natuur en hoogstwaarschijnlijk zal het GNR het onderhoud op zich nemen.

Volgens de gemeente wordt er niets fout gedaan met de dreigende boetes. Door de kopers te dwingen lid te worden van de bewonersvereniging proberen de gemeente en de projectontwikkelaar er juist voor te zorgen dat de bewoners en de toekomstige beheerder van de natuur het beheer goed kunnen regelen.

Gesprekken
Toch houden de aanstaande bewoners veel vragen over de geldbedragen en alle procedures. De gemeenteraad heeft er afgelopen week op aangedrongen dat de vragen van de bewoners beantwoord worden voordat ze contracten moeten ondertekenen. Tot de bewoners weten wat hun te wachten staat moeten alle procedures worden opgeschort. Nog deze week volgt een gesprek om alle zaken op te helderen.