Kees Flink op een van zijn fietstochten.
Kees Flink op een van zijn fietstochten.

Op de fiets de wereld verkennen

BUSSUM - Hij noemt zichzelf een echte vakantiefietser: de 69-jarige Kees Flink fietst samen met zijn vrouw Rietje (65) elk jaar minstens één grote tocht. Het begon met een rondje IJsselmeer in Nederland. Maar sinds de kinderen niet meer meegaan op vakantie is geen berg te hoog of afstand te gek. Voor dit jaar staat een tocht van bijna 3000 kilometer van Sevilla naar Basel op het programma.

Eerdere tochten gingen van Maastricht naar Nevers in Frankrijk, van Malaga naar Gerona en ook fietsten ze de Zilverroute van Sevilla naar Santiago de Compostela. Ook stapten ze al voor de deur van hun huis in Bussum op de fiets met eindbestemmingen als Venetië en Barcelona en trapten ze aardig wat kilometers weg in Thailand.
Zowel de tochten als hun uitrusting worden steeds professioneler. Ze fietsen allebei op een Idworx, een fiets die ontworpen is door Id Gaastra. Zijn ouders ontwierpen de Koga Miyata. "De Idworx is een mooie fiets zonder compromissen, met dikke banden, geavanceerde hydraulische remmen en een 14-versnellingsnaaf waarmee je vanuit stilstand kunt schakelen, wat fijn is bij wat hoogteverschil", klinkt de lofzang. Maar hoe gelikt hun fietsen er met een kettingloze naaf ook uitzien, het is geen wedstrijd of prestatietocht, laat Flink weten. Het echtpaar fietst gewoon rustig, stopt onderweg als het te stijl wordt of als ze even geen zin meer hebben. Gemiddeld 75 kilometer per dag. Overnachten doen ze het liefst in een tentje. 's Avonds buiten zitten en na het ontbijt in de ochtend weer op de fiets. Voor Flink en zijn vrouw het ultieme gevoel van vrijheid.
Ze kunnen wel sinds Rietje ook met pensioen is wat langer wegblijven. Flink wijst naar de kaart die boven de keukentafel hangt. Dikke rode lijnen markeren de routes die ze al hebben gefietst. Het zijn er minstens vijftien. Elk jaar verleggen ze hun grenzen. De eerste jaren stapten ze nog vaak voor de deur op de fiets, nu nemen ze ook regelmatig het vliegtuig om ergens anders aan hun tocht te beginnen. De routes zijn beschreven in GPS-trackroutes. "Je rijdt in principe geen meter verkeerd", licht Flink toe. Hij heeft de GPS, zijn vrouw leest kaart. Door andere fanatieke vakantiefietsers wordt nogal eens met een jaloerse blik gekeken naar het echtpaar dat samen deze tochten maakt. Inmiddels heeft hij ook een aantal fotoboeken op tafel gelegd en zijn verhalen worden steeds enthousiaster. "Vooral klimmen is leuk, je hebt overal een ander uitzicht. Prachtig." Uiteraard is Flink ook te vinden op de Wereldfietsbeurs die zondag tussen 10.00 en 17.00 uur wordt gehouden bij Opleidingsbedrijf Bouw Gooi en Vechtstreek aan de Parallelweg 1 in Bussum.