De vluchtelingen protesteerden tegen de lange procedures.
De vluchtelingen protesteerden tegen de lange procedures. Foto: Bob Awick

Protestactie vluchtelingen

BUSSUM - Een groep boze vluchtelingen van Crailo heeft maandag gedemonstreerd langs de weg. Het bleek te gaan om een actie van de helft van de vluchtelingen op Crailo.

De groep demonstreerde tegen langzame procedures: de vluchtelingen kregen onlangs te horen dat ze pas over meer dan een jaar meer weten over hun toekomst. Eerst zouden ze dat komende zomer al horen. De boze vluchtelingen stonden met borden en spandoeken langs de weg. Nadat zij werden gekalmeerd door burgemeester Elbert Roest van Laren, keerden ze terug naar Crailo.Een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren laat weten dat het protest verder vreedzaam verliep. "Je kon goed merken dat de mensen erg geschrokken waren en nog erg in onzekerheid leven over hun toekomst. Hoe de procedures voor hen verder verlopen hangt af van de IND. Als regio zorgen we er vooral voor dat ze goed opgevangen worden."

Een aantal raadsleden van Gooise Meren bracht later die dag, na de demonstratie, een al eerder gepland bezoek aan Crailo. Lars Voskuil, PvdA-raadslid, was erbij. Hij heeft niets meegekregen van de demonstratie, vertelt hij. Wel weet hij nu meer over bijvoorbeeld de samenstelling van de groep vluchtelingen op Crailo. Ook raadslid Lodewijk Zweers was namens het CDA bij het werkbezoek. Wat hem opviel was de bevlogenheid waarmee het Leger des Heils aan het werk was. Verder viel hem op dat de meeste vluchtelingen graag weer terug willen.