Margot de Bekker en Marina Bol van het C'est La Vie-Huis.
Margot de Bekker en Marina Bol van het C'est La Vie-Huis. Foto: Jessica de Jong

Alles uit het leven halen,
ook als de dood dichtbij is

BUSSUM - Zorg voor ongeneeslijk zieken en hun naasten. Dat is het doel van een nieuw initiatief genaamd het C'est La Vie-Huis. Maar op dit moment is er nog geen pand en is de financiering nog niet helemaal rond. Het lijkt alsof initiatiefnemers Margot de Bekker en Marina Bol in een lastig parket zitten, maar niets lijkt het duo tegen te houden. Ze hebben er namelijk alles voor over om hun initiatief tot een succes te maken.

door Jessica de Jong

Margot is al twee jaar bezig met het uitwerken van het concept en Marina uit Bussum heeft al een jaar geleden haar baan opgezegd om zich volledig te concentreren op de nieuwe stichting. C'est La Vie wordt meer dan een hospice. Zo wordt er tijdelijke opvang geboden voor zieke mensen die niet thuis kunnen blijven. En er wordt respijtzorg aangeboden, tijdelijke zorg voor ongeneeslijk zieken als mantelzorgers op hun laatste benen lopen.
Van oorsprong is Margot fysiotherapeut en heeft ze veel oncologie-patiƫnten begeleid. Maar ze was werkzaam in het management toen ze via een kennis in aanraking kwam met een hospice in Den Helder. "Zij runt het hospice al tien jaar. Toen ik daar was, raakte het mij enorm." Ze vroeg Marina, een oud-collega die eerder kinderoncologieverpleegkundige was en hoofd van een kinderafdeling in het VUmc, mee te denken en te kijken of zoiets ook hier in de buurt gestart kon worden. Voor ze het wist begon het ook bij Marina te kriebelen en besloten ze er samen voor te gaan.
Op dit moment worden er gesprekken gevoerd voor een pand dat op de grens van Naarden en Bussum staat. Ze hebben heel veel plannen waar ook veel bij komt kijken: het pand vinden, het geschikt maken van de kamers, het inhuren van zorg, het regelen van veel vrijwilligers. Het huis, dat tussen de 6 en 10 kamers krijgt, zal heel wat mensen tot dienst zijn. "We spreken niet meer over patiƫnten", vertelt Margot. "Al deze mensen zijn namelijk ongeneeslijk ziek. Wat wij belangrijk vinden is dat onze gasten geen pijn hebben en zich hier thuis voelen. En een huiselijk gevoel vinden wij enorm belangrijk. De mensen nemen hun eigen thuiszorg mee, ze kunnen hier hun bezoek ontvangen en partners kunnen zelfs blijven slapen. Voor iedereen is er een kopje soep en natuurlijk een luisterend oor."
Margot: "We willen ervoor zorgen dat de mensen niet alleen maar bezig zijn met de dood, maar juist ook met het laatste stukje leven. Sterven is vaak moeilijk omdat er nog zo veel geregeld moet worden." Marina geeft een paar voorbeelden van hoe ze deze mensen kunnen helpen met hun laatste wensen. "Nog een keer een goed gesprek met iemand, een laatste keer een bezoek aan een speciale plek brengen, het regelen van de uitvaart. We hebben in Den Helder daar ook prachtige voorbeelden van gezien: een koor dat kwam zingen, iemand die nog een laatste keer een Indische rijsttafel wilde eten. Alles wat de mensen belangrijk vinden, willen wij regelen. Ook is er ruimte voor gesprekken, zowel emotioneel als spiritueel. Hiervoor zullen we bijvoorbeeld rouwtherapeuten of geestelijke ondersteuners in huis halen."
Voor een verblijf in het huis wordt een eigen bijdrage gevraagd voor kost en inwoning. De andere kosten worden via de aanvullende verzekering gedekt. "Via de stichting Vrienden van het C'est la Vie-Huis 't Gooi wordt ook gewerkt aan een spaarpot waardoor geld nooit een drempel hoeft te zijn om hier te komen. Er zijn veel vrijwilligers nodig en ook mensen die financieel willen helpen of ondernemers die in natura kunnen sponsoren. Eigenlijk vragen we de hele gemeenschap om te helpen omdat de vergoedingen vanuit de overheid en zorgverzekeraars niet toereikend zijn. We hopen op die manier dat het project door de hele gemeenschap wordt gedragen", aldus het gemotiveerde duo.

Belangstellenden zijn welkom op de informatiebijeenkomst op 11 maart vanaf 15.30 uur in Het Trefpunt aan de H.A. Lorentzweg 59 in Bussum.