Peter van der Vliet is overtuigd van de kracht van een lokale munt.
Peter van der Vliet is overtuigd van de kracht van een lokale munt. Foto: Yvette de Vries

'Het bundelen van lokale initiatieven heeft veel voordelen'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Peter van der Vliet, betrokken bij Gooise Meren Coöperatief.

door Yvette de Vries

BUSSUM - Het groeiend aantal burgerinitiatieven was voor een aantal Bussumers en Naarders directe aanleiding om eens te kijken of er iets gezamenlijks kon worden opgetuigd. Niet om de baas te willen spelen, maar meer om te kijken wat er nog meer mogelijk is door initiatieven te verbinden. Volgens Van der Vliet, een van de mensen van het eerste uur, wordt er namelijk al heel veel gedaan, maar toch blijft nog veel potentie op lokaal niveau onbenut. Het Coöperatief wil daarop het antwoord zijn.

Op 'groen' vlak, met het streven naar energieneutraliteit, zijn gemeente en burgers al behoorlijk actief, laat Van der Vliet weten. Op sociaal vlak, denk aan het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de eenzaamheid onder ouderen, kan echter nog wel wat snelheid worden gemaakt. Deze zogenaamde 'sociale duurzaamheid' ligt de 59-jarige Van der Vliet na aan het hart.

Hij is samen met onder meer Rob Ebeling vanaf het eerste uur betrokken bij de plannen. De sociaal bewogen Ebeling en de businessman Van der Vliet bleken verrassend genoeg met dezelfde ideeën rond te lopen. Al snel verzamelden ze een clubje mensen om zich heen en ook de gemeente (toen nog Bussum en Naarden) werd erbij betrokken. Inmiddels zijn ze met een club van zo'n 25 mensen.

Wapenfeiten
Een enorme lijst met wapenfeiten is er sinds de eerste aanzet in oktober nog niet te melden. Maar van stilzitten was zeker geen sprake. Samen met de gemeente worden plannen gesmeed om met de milieubus de wijken in te trekken. Het duurzaamheidscafé, dat in Bussum al bestond, wordt doorgezet. Het meest in het oog springende is de AltijdWerkPlaats van zijn mede-Coöperatief-oprichter Rob Ebeling. De AltijdWerkPlaats is een soort klusplaats waar iedereen welkom is om te komen werken. Je kunt er iets repareren of maken voor jezelf of een ander, samen of alleen. Het is vooral de bedoeling dat het Coöperatief organisch groeit. Met andere woorden, mensen met ideeën en initiatieven zijn niet verplicht om zich bij hen aan te sluiten. Ze moeten dat uit eigen beweging doen.

"De kunst is om in de gemeenschap de energie die mensen hebben aan te boren. Wij willen daarin een katalysator zijn. Met alle losse initiatieven wordt al veel bereikt, maar als je het samen doet is het effect veel groter", aldus de enthousiaste Van der Vliet. Ze denken dat een fysieke ontmoetingsplek waar inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente elkaar kunnen ontmoeten daarbij kan helpen. Een soort clubhuis waarbij het Coöperatief de verbindende factor is.

Ruilen van diensten
De grootste klap waardoor je meer mensen kunt betrekken, is volgens Van der Vliet te maken als je gaat kijken naar een economie waarin het niet alleen draait om diensten en geld. Maar een economie waarin de tijd die mensen ergens aan besteden ook 'betaald' wordt. Daarbij kun je denken aan het ruilen van diensten. Waarbij een uurtje strijken geruild wordt tegen een uurtje tuinieren. Maar ook het invoeren van een lokale munt. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Er komt meer geld in omloop, ook bij mensen die het nu minder breed hebben, en de lokale middenstand heeft er ook voordeel aan.

'Een deel van de gemeentebelastingen in arbeid laten betalen'

Het bundelen van alle losse initiatieven moet vooral ook synergie opleveren met ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven. De kans van slagen is het grootst als iedereen meedoet. Van gemeente en inwoners tot sportclubs en ondernemers. Van der Vliet geeft een voorbeeld: "De gemeente zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je een deel van de gemeentelijke belastingen ook mag betalen in de vorm van vrijwilligerswerk." Zo creëer je ook extra geld dat je vervolgens uitbetaalt in de lokale munt. Dat geld geef je dan weer uit bij de lokale middenstand. Van der Vliet ziet zo'n lokale munt helemaal zitten.

Digitaal platform
Voorlopig is het, zeker voor inwoners van Muiden en Muiderberg, nog wel even zoeken naar al die initiatieven. Daarom moet er ook een digitaal platform komen, vindt het Coöperatief. Het is de bedoeling dat je daarop kunt zien welke initiatieven er allemaal zijn en wie daarbij betrokken zijn. Een eerste stap in die richting is de eigen pagina op Facebook.

De eerste (keramieke) Gunje.