Wijkagent Robin Vlug gebruikt de app zelf ook al.
Wijkagent Robin Vlug gebruikt de app zelf ook al. Foto: Bob Awick

Verdachte situatie? Appen!

GOOISE MEREN - De gemeente Gooise Meren en de politie werken samen aan het activeren van een buurtpreventieapp waar alle inwoners aan mee kunnen doen. De app kan gebruikt worden om de buren op de hoogte te houden van verdachte situaties én om de wijkagenten te alarmeren.

Drie wijken in Naarden zijn inmiddels gestart met de WhatsAppbuurtpreventie waarmee bewoners via een beheerder direct in contact staan met de politie. Het is overigens niet de politie die de kar van de buurtpreventieapp trekt, dat moeten de bewoners zelf doen. De mensen die al in de WhatsAppgroep zitten zijn in eerste instantie via de gemeente aangeschreven. Het gaat om leden van buurtpreventieverenigingen. Aan deze mensen is gevraagd of ze de groep willen opzetten en beheren. De politie biedt vervolgens aan om een uurtje mee op pad te gaan en te flyeren om meer leden te werven.
Naarder wijkagent Robin Vlug legt uit hoe de app werkt: "Stel, je ziet dat iemand zich opvallend gedraagt. Iemand die steeds rondjes loopt, lang in een auto blijft zitten. Dat soort zaken. Dan is het makkelijk om via de app even een berichtje te sturen naar de buren. Wat zie je, hoe zien de personen eruit? Een foto erbij is nog handiger. Zodra de situatie via de app is gemeld, stelt de beheerder van de appgroep de wijkagent op de hoogte. Afgesproken is dat degene die de melding doet, ook het alarmnummer belt." Ook telt de regel: eerst appen zodat iedereen in de straat weet van de melding. Dan kan zo'n verdachte door meerdere mensen in de gaten gehouden worden en voorkom je dat hij uit het zicht raakt. Daarna moet het alarmnummer worden gebeld. Niet alleen als er al iets is gebeurd zoals een inbraak, maar juist ook wanneer er vermoedens zijn of verdachte situaties."
Het eerste kleine succesje met de app is al geboekt. In de WhatsAppgroep werden een melding gedaan over twee personen die verdacht aan het loeren waren aan de Keverdijk. De politie kreeg de melding samen met een foto en een signalement. Een van de mannen kon worden staande gehouden, maar er bleken geen bijzonderheden.
Wie zich als nieuw lid of wijkbeheerder wil aanmelden voor de app kan dit doen door naam en adres te mailen naar info@gooisemeren.nl.