Saskia Simons lopend door de Vesting maakt zich klaar voor de Nacht van Naarden.
Saskia Simons lopend door de Vesting maakt zich klaar voor de Nacht van Naarden. Foto: Bob Awick

Cultureel Erfgoed in de Vesting opent haar deuren

NAARDEN - Gratis het Weegschaalmuseum bezoeken, genieten van muziek in het Comenius Museum, een kanon zien en horen afgaan in het Vestingmuseum of lachen om de acteurs van ToVeNaar: komende vrijdag wordt de eerste Nacht van Naarden gehouden en is iedereen in de avonduren welkom in de musea, die bovendien een speciaal programma hebben.

Positief en enthousiast is stadspromotor Saskia Simons over de Nacht van Naarden. Eigenlijk wil ze helemaal niet op de voorgrond treden, maar voor de Nacht van Naarden maakt ze een uitzondering. Simons verbindt mensen, promoot de Vesting. "Ik wil al het moois wat er al is tot zijn recht laten komen. Benoemen wat zo bijzonder is en laten zien waarom het de moeite waard is om naar de Vesting te komen." Maar juist omdat ze zo druk is achter de schermen om alles en iedereen aan elkaar te verbinden en om de Vesting op de kaart te zetten, is de Nacht van Naarden concreet geworden. "De culturele instellingen zelf wilden een keer iets organiseren in de trend van een museumnacht. Nu het culturele seizoen weer gaat beginnen vonden we dit een mooi moment. Ik heb de musea ondersteund. De Nacht van Naarden wordt een mooie manier om de Vesting te promoten. Want niet iedereen is altijd in de gelegenheid om overal binnen te lopen. Sommige mensen kennen alleen de Grote Kerk van binnen en zijn nog nooit in het Comenius Museum geweest of in het stadsarchief, dat ook meedoet."
Tijdens de Nacht van Naarden kan iedereen zich eerst melden in het stadhuis om daar een boterbriefje te halen, een soort stempelkaart. De laatste stop is de Grote Kerk en tussendoor kun je kiezen uit verschillende locaties. Alle instellingen hebben een apart programma: zo komt er een verteller naar het Weegschaalmuseum, bij het Comenius Museum is een blaaskwintet en in het Vestingmuseum wordt het beleg van Naarden nagespeeld. De horeca in de Vesting is geopend en de winkeliers mogen open als ze dat willen. "Ik verwacht een heel divers publiek, rond de 500 personen. Kinderen zijn ook welkom."
Inmiddels zijn er ook heel wat vrijwilligers opgetrommeld voor de Nacht van Naarden: van de Vereniging Vestingstad Naarden, ToVeNaar, Stichting Burgerzin, ehbo'ers en stadhuisvrijwilligers. "Dan zijn er nog stadsgidsen en schippers van de Vestingvaart die op de avond zelf mensen meenemen 'en route' en achtergrondverhalen kunnen vertellen, ieder vanuit hun eigen expertise. Het is geweldig dat iedereen komt helpen."
De Nacht van Naarden is vrijdag 11 maart van 19.30 tot 22.30 uur. De Grote Kerk, met een Flower Power-thema, blijft open tot 23.00 uur.