Muiderberg is voor Mock het paradijs op aarde.
Muiderberg is voor Mock het paradijs op aarde. Foto's: Bob Awick

Dorpsraad Muiderberg: 'We willen niet vergeten worden'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Harry Mock, inwoner van Muiderberg en onder meer voorzitter van de nieuwe Dorpsraad.

door Yvette de Vries

MUIDERBERG - De lijst met vrijwilligerswerk van de 76-jarige Harry Mock is oneindig. In 1967 kwam hij in Muiderberg wonen en sinds dat moment was hij niet meer weg te slaan uit het openbare leven. Hij was onder meer voorzitter van de plaatselijke hockeyclub en betrokken bij de oprichting van een jeu-de-boulesvereniging. Mock zat ook als voorzitter in het bestuur van een van de twee basisscholen die het dorp rijk is en stond aan de wieg van Swing op de Brink. Ook hier hanteerde hij een decennium de voorzittershamer. En tot slot het Lieftinck Monument in de Dorpsstraat, ook hiertoe nam Mock het initiatief.

Mock zelf is er vrij nuchter onder en wil zijn rol in dit alles vooral niet te veel voor het voetlicht plaatsen. Hij is verknocht aan zijn woonplaats. Voor hem is het het paradijs op aarde, en daar heeft hij veel voor over. Aan de zijlijn blijven staan past hem niet zo. Wel vraagt hij zich onderhand af hoe hij dat alles kon combineren met zijn werk als zelfstandig adviseur en kunsthandelaar. Inmiddels heeft hij veel van zijn vrijwilligersfuncties neergelegd en concentreert hij zich vooral op zijn rol als interim-voorzitter van de Dorpsraad.

Verenging
De Dorpsraad is in samenwerking met de gemeente Muiden tot stand gekomen en is overigens ook niet helemaal nieuw. Muiderberg had al een groepje actieve bewoners dat zich had verenigd in een bewonersvereniging. De fusie met Naarden en Bussum was directe aanleiding om die bewonersvereniging om te zetten in een door de gemeente erkende Dorpsraad. Mock: "We waren gewend aan een gemeente met 6.000 inwoners, waarvan zo'n 3.000 in Muiderberg. Nu we onderdeel zijn van een grotere gemeente willen we ervoor zorgen dat de afstand tot het gemeentebestuur niet te groot wordt." De Dorpsraad moet dat dus voorkomen. Hij voegt daar nog aan toe dat Muiderberg niet vergeten mag worden. Een aantal punten is al opgepakt. Zoals de verkeerslichten bij de Hakkelaarsbrug. Die schijnen zo afgesteld te zijn dat het dorp in de spits bijna onbereikbaar is. En ook de vele fietsers die zich op voetpaden begeven zijn veel Muiderbergers een doorn in het oog.

Collectief belang
Mock stelt wel duidelijk dat de Dorpsraad er is voor het collectief belang van Muiderberg, verdeeld over een aantal aandachtsgebieden. Zoals kunst en cultuur, milieu en natuur, jeugd en onderwijs, verkeer en recreatie en toerisme. Voor klachten over een aanbouw van je buren hoef je niet bij hen aan te kloppen. Ze zullen je dan vriendelijk doorverwijzen naar de gemeente. Voor de rest, van losse stoeptegels tot overlast van het spoor of de bereikbaarheid met het openbaar vervoer gaan ze zich wel hard maken. Of er vervolgens ook wat mee wordt gedaan is de vraag. De Dorpsraad mag dan wel gevraagd en ongevraagd advies geven, het is en blijft een advies.
Mock vond het van belang dat direct vanaf 1 januari 2016 kon worden meegepraat over Muiderbergse zaken binnen Gooise Meren. Reden om de Dorpsraad al voor de fusie met Naarden en Bussum op te richten. Mock: "We hebben veel geleerd van een van de buurtplatforms in Naarden en zijn natuurlijk graag bereid onze kennis en ervaring te delen met andere platforms in oprichting, bijvoorbeeld in Muiden of Bussum." Hij wil zeker niet de indruk wekken dat ze niet verder kijken dan het belang van hun eigen dorp. "We kijken wel over de grenzen heen, we zitten niet op een eiland. We zijn er om elkaar te helpen." Maar de Dorpsraad is er in de eerste plaats voor de leefbaarheid van Muiderberg. Om praktische zaken als het ophalen van vuilnis, de overlast van het spoor en voetpaden die overwoekerd worden door groen. En daar hebben de andere kernen geen boodschap aan.
Dat er op bestuurlijk niveau een fusie heeft plaatsgevonden is daarvoor niet zo interessant, vindt Mock. Het is wel de bedoeling dat het bestuur van de Dorpsraad regelmatig de politieke avonden van Gooise Meren gaat bijwonen. Maar verder zullen de Muiderbergers het gemeentehuis in Bussum niet zo vaak van binnen zien. Het schijnt dat een persoon gemiddeld een keer per 2,5 jaar op het gemeentehuis komt.

Klachten over aanbouw buren is geen zaak voor de Dorpsraad
Het jaarlijkse Swing op de Brink.