Nanda doet in juni mee aan de mrs. Universe Nederland-verkiezing
Nanda doet in juni mee aan de mrs. Universe Nederland-verkiezing Foto: Yvette Geerts

Voormalig Mrs. Universe Fitness gaat weer de catwalk op

BUSSUM - Een Mrs. Universe die yogales geeft, appeltaart bakt en ook voor een zak drop haar hand niet omdraait. Het klinkt op z'n minst tegenstrijdig, maar je kunt je wel wat voorstellen bij de uitleg van de 42-jarige Nanda Lofvers. Tenminste, wat de yoga en mrs. verkiezingen betreft. Die appeltaart en drop, dat kost toch wat meer moeite.

door Yvette Geerts

Nanda zelf is er vrij nuchter over. Natuurlijk let ze op haar voeding en doet ze aan sport, maar het gaat volgens haar niet enkel om de buitenkant. "Bij een fotoshoot zie je het perfecte plaatje. Maar ik ben zonder die make-up en zonder dat perfecte moment nog steeds dezelfde Nanda. Mooiheid zit van binnen. Het gaat om balans en lief zijn voor jezelf, het plaatje moet kloppen." Daarmee verbindt Nanda de wereld van de mrs.-verkiezingen met de wereld van yoga.
Het gevoel van 'je goed voelen' neemt ze mee de catwalk op. Dat deed ze in 2011 toen ze in Florida de titel Mrs. Universe Fitness won en in juni mag ze zich weer bewijzen. Dan staat ze met 22 andere vrouwen in de finale van de Mrs. Universe Netherlands-verkiezing in Den Haag. Als ze die wint mag ze in augustus, net als in 2011, Nederland vertegenwoordigen. De titel Mrs. Universe Fitness is misschien wel de belangrijkste waardering en erkenning die ze kon krijgen voor haar activiteiten op het gebied van yoga. Ze geeft onder meer yogales aan kinderen in Bussum en Blaricum.
Ongeveer twaalf jaar is Nanda al bezig met yoga. Ze maakte een lastige periode door en yoga heeft in die tijd geholpen om in balans met zichzelf te komen. De stap naar kinderyoga was voor haar een hele logische. Ze wil graag ieder kind het gevoel meegeven dat het gezien en gehoord wordt. Inmiddels geeft ze yogales aan een aantal groepen en ook daar ziet ze parallellen tussen de twee werelden. "De wereld van de catwalks en mrs.-verkiezingen heeft iets magisch en yoga is juist heel aards." Voor de beleving van kinderen voegt ze dat magische en iets van spel toe aan haar yogalessen. "Bij kinderyoga ben je ook soms aan het entertainen, je beleeft de les met ze mee. Maar", waarschuwt ze, "kinderen voelen of je authentiek bent." Haar lessen, ze geeft naast groepslessen ook individuele yoga aan kinderen, sluit ze regelmatig af met iets creatiefs en daarbij gebruikt ze haar studie Kunstgeschiedenis Ze doet dat heel bewust. "Met yoga gaan kinderen door een barrière heen en daardoor staan ze vaak meer open. Als je dan met ze gaat tekenen zie je dat in die tekeningen terug."
In 1994 stond Nanda voor het eerst echt in de spotlights. In dat jaar deed ze mee aan de Miss Universe-verkiezing, net nadat ze was gestart met een studie Kunstgeschiedenis in Groningen. Ze mocht naar Curaçao voor opnames en stond naast bekende Nederlanders als Anita Witzier op het podium in het Hotel van Oranje in Noordwijk, waarvandaan toen de verkiezingen nog werden uitgezonden op televisie. Ze droeg jurken van Mart Visser en ontmoette Marco Borsato, die toen ook aan het begin van zijn carrière stond. Ze vond het "onwijs leuk" om dat op die jonge leeftijd allemaal mee te maken.
Nanda: "Ik voelde en zag het niet als iets waarbij ik alleen op mijn uiterlijk werd beoordeeld." Ze werd wel een beetje als een buitenbeentje gezien. Voor die andere meisjes was het hun vak, zij deed het erbij, naast haar werk. Ze was dan ook de enige die wel eens een zak drop bij zich had.
Het glitter-en-glamourwereldje waarin ze terechtkwam kan ze wel goed relativeren en ze ziet de wereld van modellenwerk- en mrs.-verkiezingen niet als een competitie. "Ervaring en leeftijd tellen ook mee en je moet je niet gek laten maken. Het belangrijkste is dat je bij jezelf blijft", relativeert ze.