Burgemeesters Albertine van Vliet -  Kuiper (l) en Martijn Smit (r) praten op GooiTV over opvang vluchtelingen in de regio.
Burgemeesters Albertine van Vliet - Kuiper (l) en Martijn Smit (r) praten op GooiTV over opvang vluchtelingen in de regio. Foto: GooiTV

Gemeente wil alleen op Crailo asielzoekers

BUSSUM - Crailo wordt de enige locatie in Gooise Meren waar vluchtelingen terecht kunnen. Het gaat om maximaal 600 personen. Waarschijnlijk zullen er 1.200 vluchtelingen in de regio gehuisvest moeten worden, maar Gooise Meren wil slechts de helft opvangen. Andere gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zouden de overige vluchtelingen moeten opnemen. Waar deze 600 mensen heen moeten is nog de vraag. De gemeente Wijdemeren heeft wel al laten weten te kijken naar opvang van een deel van de vluchtelingen.

De burgemeesters van Gooise Meren en Wijdemeren, Albertine van Vliet-Kuiper en Martijn Smit, beiden lid van het Opvangverbond asielzoekers, spraken afgelopen week bij GooiTV over het azc Crailo en de sentimenten die er heersen. Albertine van Vliet-Kuiper is heel duidelijk: er komen maximaal 600 vluchtelingen op Crailo. Dat is voor nu. Niemand kan volgens haar voorzien hoe de stroom vluchtelingen gaat lopen. Ze wijst daarbij wel op de uitspraak van Rutte dat de grenzen beter beschermd gaan worden. Wat inhoudt dat er een duidelijker scheiding komt tussen mensen die echt de oorlogsgebieden ontvluchten en mensen die in de stroom meekomen. Screening is onderdeel van de procedure en valt onder de verantwoordelijkheid van het Rijk.

Een woordvoerder van Gooise Meren laat weten dat de vluchtelingen die nu op Crailo zitten gescreend zijn. "Van deze mensen weten we precies wie ze zijn en waar ze vandaan komen." Omdat de regio nog steeds de intentie heeft 1.200 vluchtelingen op te vangen blijft de zoektocht doorgaan, maar niet in Gooise Meren. In Wijdemeren wordt wel weer onderzocht of kleinschalige opvang mogelijk is. Burgemeester Martijn Smit: "Als we weer naar kleinschaligheid gaan kijken moet wij ook onze verantwoordelijkheid nemen." Hij denkt dat het met de weerstand in zijn gemeente wel meevalt. "De sfeer is dat er naar mensen gekeken wordt en niet naar aantallen", aldus de burgervader. Over de weerstand zeg Van Vliet-Kuiper dat ze wel graag willen doorgaan met Crailo, maar dat er ook gekeken wordt of de aantallen zo beperkt kunnen worden dat de weerstand enigszins gebroken kan worden. Ze is van mening dat de gemeente er samen met de buurt een goede opvang van moet maken. Ook Smit ziet kleinschalig als meest kansrijk, waarbij de balans tussen het aantal inwoners en het aantal vluchtelingen in de gaten gehouden moet worden.

Genuanceerd beeld
Van Vliet-Kuiper nuanceert het beeld dat er vanuit de Bussumse wijk Oostereng, die grenst aan het azc Crailo, alleen maar felle protesten tegen de komst van een groter azc zijn. "De bewonersavonden die we organiseren geven een genuanceerd beeld." Er zouden zo'n 125 vrijwilligers met de ruim 90 vluchtelingen in de weer zijn. Daar zitten volgens haar ook mensen tussen die het protest tegen de komst van een groter azc hebben ondertekend. Van Vliet-Kuiper: "We moeten proberen mensen met angst te verleiden iets positiefs te doen. Anders blijf je thuis zitten met een groot hek om je huis." Ze kan niet de garantie geven dat er nooit iets gebeurt, maar geeft wel aan haar best te doen om die angst terug te dringen. Angst is volgens haar ook vaak onwetendheid. "Leer de mensen kennen", is haar devies. Ze erkent dat de bezorgde omwonenden een punt hebben als het gaat om zeggenschap: Crailo ligt op het grondgebied van Laren. Maar volgens haar moeten we het met elkaar in de regio doen.

Het COA is nu in overleg met de provincie, die eigenaar is, over de huisvesting van de 600 vluchtelingen op Crailo. Daar staat de regio buiten, laat Van Vliet-Kuiper weten. De opvang op Crailo zal maximaal voor 10 jaar gelden. In het bestemmingsplan is opgenomen dat het gebied over 10 jaar natuur moet zijn. In de tweede week van maart geven provincie en het COA een klap op de plannen.