Afbeelding

51 jaar + 7 maanden + 4 dagen = 18846 dagen

En om de reeks vol te maken hoort hier nog 1807 km. bij. U barst nu natuurlijk van nieuwsgierigheid. Dus raad ik u aan verder te lezen.

Bent u recentelijk nog in Lumijoki geweest? Nou, ik ook niet, hoor. Alhoewel, in zekere zin ben ik daar toch geweest, via een mailcorrespondentie. Laat ik vlug beginnen met te zeggen dat dit plaatsje ergens midden in Finland ligt. Zie midden van de kaart op de foto. Het begon allemaal op 29 juni 1964. De Finse vogelringer Seppo Pasanen had net een Larus ridibundus (kokmeeuw) kuiken geringd op het nest. De jaren verstreken en de volwassen kokmeeuw trok de wijde wereld in. En kwam bij ons terecht. Wanneer zullen we nooit weten. Wel weten we dat de vogel bij ons moet zijn overleden, want op 3 februari haalde Mark met de detector op een veld bij kasteel Groeneveld een ring op met nummer C-151042 van het Zoölogisch Museum van Helsinki. Via het internet waren de gegevens binnen een week bij mij binnen. De vogelring was precies na 51 jaar, 7 maanden, 4 dagen, zijnde 18.846 dagen teruggevonden en had een afstand afgelegd van 1807 kilometer. Wetenschappelijk niet interessant, want er is dus verder niets over de betrokken kokmeeuw bekend. Vreemd toch dat ik altijd zo in mijn nopjes ben van de vondst van een vogelring. Het blijft een soort tijdreizen, denk ik.
Heel iets anders. Naturalis Leiden heeft er behalve de bonte specht en de koperwiek nog een maatje bij. De dag na het verschijnen van de krant werd er bij mij een sijsje afgeleverd. Gevangen door de kat. Twee straten achter mij!