Grote publiekstrekker is Ruth Jacott.
Grote publiekstrekker is Ruth Jacott.

'We hebben 155 artiesten: zo veel hebben we nog nooit gehad'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Kiwanis Naarden en het Goois Jazz Festival.

door Jessica de Jong

NAARDEN - Wie Kiwanis zegt, zegt goede doelen. De heren van serviceclub Kiwanis Naarden zorgen voor een mooie combinatie van aan de ene kant een leuk feest of activiteit en aan de andere kant het steunen van een goed doel. Op zaterdag 19 maart staat alweer voor de 33ste keer het Goois Jazz Festival op het programma. De opbrengsten van het muziekfeest in Spant! komen ten goede aan het goede doel.

Al maanden zijn de heren van Kiwanis Naarden bezig met de organisatie van het evenement. Rick van der Eijk is de voorzitter van de commissie Goois Jazz Festival. Hij is er maar wat druk mee, naast zijn baan bij Hocras. Hij spreekt de hoop uit dat de editie van 2016 weer een keer wordt uitverkocht. "We kunnen maximaal 2000 mensen kwijt in Spant! De laatste paar jaren waren we niet uitverkocht. Dat had waarschijnlijk te maken met de economische recessie. Gelukkig konden we toch steeds een mooi bedrag overmaken naar de goede doelen. Hiervoor zitten we altijd boven op de kosten, maar goede artiesten en de techniek kost altijd weer een hoop geld."

Gezelligheid en 'iets goeds doen' gaan dus hand in hand bij de 25 leden van Kiwanis Naarden. De mannenclub is erg perfectionistisch als het aankomt op het organiseren van het jaarlijkse jazzfestival. Omdat alles er zo gelikt uitziet, is het voor de heren wel eens lastig om de vertaalslag te maken naar het goede doel. "De lat ligt hoog. De verwachtingen zijn er. Maar het feest wordt door 25 mannen in hun vrije tijd georganiseerd. We willen zichtbaar maken waar het feest voor is. Ook bij het goede doel zelf willen we dat er promotie gemaakt wordt voor het Goois Jazz Festival.

Geleerd van 2015
Dit jaar zijn Ruth Jacott en Gare du Nord de grote namen waar het publiek warm voor zal draaien. De heren van Kiwanis Naarden zijn erg tevreden met het programma en de artiesten. "Dit jaar waren we er al vroeg bij met organiseren, waardoor we zo'n mooi programma hebben. Vorig jaar waren we erg lang bezig om te kijken of we het Goois Jazz Festival konden koppelen aan een ander festival. Het duurde vrij lang voordat we daar iets verder mee kwamen. Pas eind januari besloten we het Goois Jazz Festival toch zelf op te pakken en dan heb je nog maar drie maanden om een mooi programma neer te zetten. We hebben daarna besloten dat we dat niet meer zo gaan doen. We willen zelf in controle zijn over ons eigen festival. We hebben geleerd van 2015 en dus is de programmacommissie al vroeg begonnen met de voorbereidingen."

'We willen zelf in controle zijn over ons eigen festival'

Verrassend en afwisselend, zo kan het programma wel omschreven worden. Neem Ruth Jacott, zij is nog nooit eerder geweest. "Ze stond al langer op ons lijstje. Maar is Ruth Jacott jazz of niet? Dit jaar zit ze 30 jaar in het vak en wilden we haar graag naar Bussum halen. De afsluiter is dit jaar Gare du Nord. Ik weet zeker dat dan het dak eraf gaat; we kijken hier erg naar uit."

Meerdere grote bands
In totaal zijn er vijf podia waarop de artiesten te zien zijn. De grote zaal zal een breed publiek trekken, in de kleine zaal is klassieke jazz, het jong talent speelt in het souterrain. "We hebben een podium meer dan vorig jaar. We hebben dit jaar 155 artiesten: zo veel hebben we er nog nooit gehad. Het komt onder andere doordat we meerdere grote bands hebben."

Dit jaar is er ook vanuit Buma Stemra en Sena een vorm van subsidie beschikbaar voor jong talent. Daarom kan ook het Nationaal Jeugd Jazz Orkest komen optreden. "Ze zijn jong en fris. De 22 muzikale toptalenten van onder de 21 jaar vormen een echte bigband. Ze worden ook wel het 'Jong Oranje' van de jazz genoemd. En ze nemen allemaal hun familie en vrienden mee. Dat tikt aan, want we willen echt graag uitverkocht raken."

Fundraising
Het grootste gedeelte van de opbrengst voor het goede doel wordt opgebracht bij het zogenoemde Charity Diner. "Bedrijven kunnen tafels kopen en voor het festival genieten van een 3-gangendiner gekookt door tv-kok Sandra Ysbrandy. Ondertussen zijn er optredens van artiesten die ook op het festival spelen en er is een grote veiling. We hebben veel bedrijven uit het Gooi die we hier ieder jaar terugzien, waaronder de Rabobank maar ook Open Solutions Providers."

Voor de veiling hebben de leden van Kiwanis Naarden allerlei bedrijven in de regio benaderd of ze iets leuks ter beschikking konden stellen. En ook dit jaar zijn er weer veel mooie arrangementen, zoals een bezoek aan een wijnhuis in Italiƫ, met een speedboot over het Gooimeer of een luchtballonvaart met een diner. Om te zorgen dat alles eerlijk verloopt, is veilingmeester Rob Mulders aangesteld.

Friendship Sports Centrum
Dit jaar is het Friendship Sports Centrum in Amsterdam uitgekozen als het hoofddoel. Hier kunnen kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte sporten. Voor deze ruim 600 kinderen en jongeren biedt Sportclub Only Friends verschillende sporten aan, van duiken en atletiek tot zaalvoetbal en rolstoelbasketbal.

"Het is afwachten hoeveel geld we zullen ophalen. Vorig jaar hadden we 15.000 euro voor KiKa. We hebben hiervoor gekozen omdat we altijd iets voor kinderen willen doen. Het Friendship Sports Centrum is op zoek naar financiƫle middelen om te kunnen blijven bestaan. Naast het grote doel zullen we ook nog een aantal kleinere bedragen schenken aan kleine doelen in de regio. Deze zullen we pas na het festival bekendmaken."

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.