De spelers horen volgende week of ze mee mogen naar Lissabon.
De spelers horen volgende week of ze mee mogen naar Lissabon. Foto: L. Beentjes

De extra investering in de jeugd lijkt zijn vruchten af te werpen

NAARDEN - Het wordt een spannende week voor zes spelers van Rugby Club 't Gooi. Volgende week horen ze of ze daadwerkelijk mee mogen naar het EK in Lissabon dat wordt gehouden van 19 t/m 26 maart. Ze zaten al in de voorselectie van het Oranje U18-team (onder achttien), maar zijn dus nog niet zeker van hun plek.

In totaal mogen er 26 spelers mee en dat betekent dat er nog tien uit de voorselectie afvallen. Het trainingskamp van afgelopen week in Duitsland was een belangrijke horde, nu staat er alleen nog een wedstrijd tegen Hertford RFC uit Engeland op het programma. Die wedstrijd wordt aanstaande vrijdag gespeeld op het veld van RC 't Gooi.
In totaal hebben de 36 jeugdspelers zo'n 100 trainingsuren met elkaar kunnen spenderen. Nederland speelt op het EK in de tweede poule (in totaal zijn er vier poules) en is als tweede geplaatst. Het doel is Europees kampioen te worden zodat de volgende lichting U18 in 2017 kan meedoen in de eerste poule.
Voor de 17-jarige Marc Mistou, speler van 't Gooi en captain van het nationale team, moet het raar lopen als hij niet mee mag. Zijn maatje, de eveneens 17-jarige Jasper Dietz, schat zijn eigen kansen ook hoog in. Hoe dan ook, dat er zes spelers van een club zijn geselecteerd is best bijzonder. Voor Marc is het in ieder geval de bevestiging dat de club een goede jeugdopleiding heeft. De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in talentvolle jeugdspelers, onder meer door extra trainingen. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.
Marc traint zo'n zes keer per week, waaronder een aantal keer bij het nationale trainingscentrum (NTC) in Amsterdam. Jasper doet er nog een schepje bovenop. Hij traint zeven keer per week en speelt ook nog twee wedstrijden. Beide jongens zitten ook nog op school. Marc zit op het Goois Lyceum in 6 vwo en Jasper volgt momenteel een opleiding aan het Cardiff and Vale college, waar ze een speciale Rugby Academy hebben. Jasper: "Dat was ook de reden om daarnaartoe te gaan, het niveau ligt daar heel hoog, ik kan er veel leren." Marc heeft het geluk dat hij op het Goois Lyceum een gunstig rooster heeft, maar hij mist wel een aantal lesuren per week door zijn strakke trainingsschema. Mee kunnen doen op het 'hoogste' niveau vergt behalve veel trainingsuren ook de nodige discipline. Op tijd naar bed en daarnaast gezond en op regelmatige tijden eten. Zomaar even een zak chips eten is er volgens Jasper niet bij. "Je moet goed letten op wat je eet, veel proteïne(shakes) en groente en weinig frisdrank."
De discipline is er niet alleen buiten het veld, ook binnen de lijnen gelden strenge regels. Rugby is nu eenmaal een contactsport en behoorlijk blessuregevoelig. En anders dan bij American Football dragen de spelers geen extra beschermende kleding. Alleen een bitje is verplicht. "Je moet je voorbereiden om te incasseren en je moet anticiperen en zeker niet ergens zomaar wild ingaan", verduidelijkt Marc. "Kijk, als je 120 kilo weegt is dat leuk, maar techniek is veel belangrijker." Jasper en Marc hebben de nodige blessures gehad, maar toch voelen ze zich beschermd als ze het veld op gaan. Regels en fair play tellen zwaar bij rugby. Jasper: "Binnen het veld geldt fair play en je mag geen grote mond naar de scheidsrechter hebben." Marc vult aan: "Hoe groot je ook bent, iedereen heeft respect voor de scheidsrechter. Er wordt ook veel aan gedaan om het spel fair play te houden. Dat is belangrijk voor de sport, de club en de bond." En schreeuwende ouders langs de lijn zijn not done bij rugby, volgens Jasper. "Het zijn vooral positieve aanmoedigingen en onderling wordt er ook corrigerend opgetreden."