Kyra van Opijnen en Eleonore de Vette zoeken nog beroepsbeoefenaars voor het evenement.
Kyra van Opijnen en Eleonore de Vette zoeken nog beroepsbeoefenaars voor het evenement. Foto: Bob Awick

750 vmbo'ers krijgen inzicht in
125 beroepen bij Het Gooi On Stage

NAARDEN - Breng 750 vmbo-leerlingen in gesprek met 125 bedrijven om te horen wat voor beroepen er zijn en wat dat precies inhoudt, een combinatie van een beroepenfeest en later een doedag: dat is in het kort Het Gooi On Stage. Een nieuw initiatief dat wordt gehouden op 5 april voor tieners uit het 2e en 3e leerjaar. Het project moet vroegtijdige schoolverlaters voorkomen. Doel is verder om meer inzicht te geven in beroepen die er bestaan. Het motto van On Stage is: 'Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?'

Het Gooi On Stage wordt dit voorjaar voor het eerst gehouden op het MBO College in Hilversum. Een enorm evenement, getrokken door Eleonore de Vette van On Stage landelijk en de plaatselijke projectleider Kyra van Opijnen, die als docent en loopbaanbegeleider betrokken is bij het Wellantcollege in Naarden. Zij vertelt dat vanaf dit jaar vmbo-leerlingen moeten aantonen hoe ze tot hun keuze voor een vervolgopleiding zijn gekomen. "Dat kan door stage te lopen, door het bezoeken van een open dag van een opleiding of door mee te doen met Het Gooi On Stage.

Op het feest moeten de leerlingen een gesprek aanknopen met de beroepsbeoefenaars en visitekaartjes uitwisselen. Wie serieuze interesse toont, mag op 14 april het betreffende bedrijf bezoeken op de doedag. Dan horen ze meer over het vak en kunnen ze vragen wat ze willen. De Vette vertelt dat er heel wat bij het beroepenfeest komt kijken. "De leerlingen moeten zich goed voorbereiden. Ze moeten nadenken over wat ze later willen worden, hun sterke en zwakkere punten benoemen, eigen visitekaartjes maken, netwerklessen volgen en in gesprek gaan met beroepsbeoefenaren. Het is ook geen opleidingenmarkt maar een beroepenfeest. En het is de bedoeling dat iedereen twee afspraken maakt voor een doedag. En geen match maken, dat is geen optie. En dus zijn er matchmakers die iedereen helpen."

Van Opijnen vertelt dat dit iets heel iets anders is dan een open dag. "Een open dag is statisch. Vaak ook saai voor de leerlingen. Met On Stage krijgen ze echt een kans inzicht te krijgen in verschillende beroepen. Ze zijn er bewust mee bezig. En we hebben ook gewoon hele leuke beroepen. Een paar voorbeelden: pedagogisch medewerker, piloot, boswachter, tv-visagiste, timmerman, makelaar, kunstenaar, verkeersvlieger, secretaresse, verpleegkundige en dakdekker. Er komt van alles. En we hebben niet alleen maar mbo-functies, want we denken niet in beperkingen. Het stimuleert leerlingen ook om verder te kijken én het zorgt voor minder vroegtijdige schoolverlaters."
De Vette meent dat kiezen een proces is. "Dat doe je niet zomaar. Het is geen momentopname. Je groeit ernaartoe, bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in je kwaliteiten. Hoe kan je je passie kwijt in je werk?"
Het duo heeft alle vmbo-scholen in de regio gepolst of ze open stonden voor de eerste editie van Het Gooi On Stage. Naast het Wellantcollege doet ook de Fontein mee uit Bussum, het Vechtstede College en het Casparus uit Weesp en vanuit Hilversum College de Opmaat en De Savornin Lohman.
On Stage wil zo veel mogelijk verschillende beroepen presenteren. Toch kunnen enthousiaste bedrijven zich nog aanmelden. Met name koks, bedienend personeel uit de horeca, kappers, schoonheidsspecialisten en hoveniers worden gezocht. Meer info op hetgooionstage.nl.