Matthieu van Loon begeleidt  al 30 jaar hardlopers op de mountainbike.
Matthieu van Loon begeleidt al 30 jaar hardlopers op de mountainbike.

'Ik denk dat je ziek wordt van lui zijn'

NAARDEN - Al ruim dertig jaar begeleidt Bussumer Matthieu van Loon iedere donderdag een clubje hardlopers. Hij is zelf het goede voorbeeld. Want wie zou vermoeden dat hij, gekleed in een felgekleurde sportbroek op een stoere mountainbike, al 90 jaar oud is?

Samen met zijn gevreesde fluitje begeleidt hij nog steeds een clubje hardlopers van 60-plus voor een 'bootcamp' waarbij een kilometer of 8 wordt gerend. Van Loon volgt sinds zijn pensioen een streng regime van sporten, gezond eten en mindfulness om goed in zijn vel te zitten. Tegenwoordig gaat hij op maandagochtend aquajoggen in De Zandzee, dinsdag rent hij een uur lang door de Hilversumse Meent, op woensdag rust hij en op donderdag begeleidt hij de hardloopgroep in Naarden. Op vrijdag doet hij iets leuks met zijn vrouw, 's zaterdags loopt hij weer een uur hard en op zondag gaat hij twee uur lang rolskiën op de voormalige vliegbasis in Soesterberg.

Om dit alles vol te houden leven Van Loon en zijn vrouw volgens een strak regime. "Ik begin iedere ochtend met 20 minuten mindfulness. Daarna doe ik oefeningen van top tot teen. Ik maak de handen, de voeten en alles los. Ik slaap iedere dag 8 tot 9 uur en ik doe altijd een middagdutje. Mijn vrouw kan uitstekend koken. We eten vegetarisch en één of twee keer in de week vis. Ik slik voedingssupplementen, onder andere omdat ik last heb van mijn nieren. We zijn bewust bezig met positief denken, sporten en voeding. Als ik last heb van mijn rug spring ik op mijn mountainbike en heb ik nergens meer last van", lacht hij.

Van Loon, woonachtig op de Meerweg in Bussum, heeft een zeer sportief verleden. Naast zijn werk als purser bij de KLM deed hij altijd veel aan hardlopen en langlaufen. Zijn prijzenkast puilt uit. Tot zijn 70ste liep hij nog marathons. Na zijn pensioen in 1984 wilde Van Loon voorkomen in een zwart gat te vallen. Hij werd langlaufleraar op de Wolfskamer in Huizen en hardlooptrainer.

Zowel hij als zijn vrouw Louise fietst nog dagelijks en zij menen dat bewegen niet alleen goed is voor het lijf, maar ook voor het brein. "Je ziet veel ouderen stilzitten in een verzorgingshuis. Dat is jammer. Ik denk dat je ziek wordt van lui zijn. Na je veertigste moet je voor je lichaam zorgen. Sommige mensen kunnen het ook niet opbrengen om te gaan sporten. Je moet wel de moed hebben om iets te doen. Dit kan bijvoorbeeld heel goed in een clubje; dan let je een beetje op elkaar. Ik zie veel mensen alleen hardlopen, maar ik denk dat samen toch leuker is." Louise vult aan: "Mediteren en sociale belangstelling tonen, bijvoorbeeld naar je kleinkinderen toe, houden je bij de tijd en gezond. Openstaan voor het leven en interesse behouden zijn bijna net zo belangrijk als sporten en gezond eten als je oud en gezond wilt blijven. Wij hebben iedere dag plannen en dat houdt ons bezig. Het voordeel is dat we elkaar hebben, dat maakt het ook makkelijker."

Hij is 90 jaar, maar doet nog vrolijk mee aan de oefeningen.