De Bussumse vlogger Mitchel Drop heeft bijna 10.000 abonnees.
De Bussumse vlogger Mitchel Drop heeft bijna 10.000 abonnees. Foto: Bastiaan Miché

Vloggen biedt kijker rust aan het einde van de dag

BUSSUM – Vloggen is hip and happening. Vooral de jeugd legt op filmpjes vast waar zij zich mee bezighoudt. YouTube is het medium waar zij hun dagelijkse belevenissen delen. Zo ook Bussumer Mitchel Drop. "Het is gewoon leuk om te zien hoe anderen hun leven leiden."

Na een dag werken of studeren zette je in het verleden een soapserie op. De gedachten even op nul. Relaxmodus aan. Bijkomen van alle gedane arbeid. Met de verschuiving van televisie naar internet en de grote interesse in realiteitsprogramma's biedt het vloggen steeds meer uitkomst. Voor maker en kijker. "Het is een soort rust die je kunt vinden aan het einde van de dag", stelt Drop. Dat vereist een soort luchtigheid. Dat betekent niet dat je geen zware onderwerpen aan kunt snijden. Drop is begonnen met een serieus item: pesten. Daar heeft de jonge inwoner van Bussumer zelf mee te maken gehad. In het begin heeft hij samengewerkt met de Stichting Stop Pesten Nu, een organisatie die vooral met voorlichting een eind probeert te maken aan het pesten. Aan dit thema besteedde Drop vooral aan het begin van zijn vlogbestaan veel aandacht. Nu heeft hij de bakens verzet en komt iedere dag om 17.00 uur met andere zaken op YouTube. "Alles draait om de insteek", zegt de zeventienjarige. "Met veel variatie en creativiteit ga ik helemaal los." Dat doet hij vooral op en rond het ROC in Hilversum. Hij neemt het nodige op tijdens de fietstocht van zijn huis naar school en vice versa. In zijn vlogs bespreekt hij wat hem bezighoudt en de dingen die hij doet, maar is er ook ruimte voor verzoekjes van zijn kijkers. Inbreken bij fabrieken is de meest gekke vraag die hij tot nu toe heeft binnengekregen. "Mensen vinden het leuk als je dingen doet die zij zelf niet zouden doen of durven doen", legt hij uit.
Drop is nu een klein jaar bezig. De eerste maanden gebruikte hij zijn mobiele telefoon, maar die is inmiddels ingeruild voor een professionele digitale camera. De lol van het vloggen voor Drop is anderen te laten zien wat je aan het doen bent. Soms voelt hij wel druk. Iedere dag een filmpje posten dat zo'n tien tot twintig minuten duurt, kan een verplichting worden. "Dat brengt nogal eens druk met zich mee. Maar de kijkers geven je gewoon veel energie. Als je het aantal duimpjes ziet of het aantal reacties dan geeft je dat veel voldoening." De student bedrijfsadministratie heeft nu bijna 9000 volgers. Het is eerste doel is om 10.000 abonnees te halen. Maar de ambitie reikt verder dan dat. "Ik zou heel graag doorgaan met YouTube en daar mijn baan van willen maken", meldt Drop nog, terwijl hij zijn digitale camera tevoorschijn haalt om een vlog te maken over het interview.