De gemeente werkt alleen mee aan opvang op Crailo.
De gemeente werkt alleen mee aan opvang op Crailo. Foto: Sjoerd Stoop

Geen andere plekken voor opvang asielzoekers

Komend jaar wel weer statushouders naar gemeente

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - De gemeente gaat geen andere plekken maken waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. Dat verzekerde burgemeester Albertine van Vliet woensdag de gemeenteraad.

Momenteel worden er al honderd asielzoekers opgevangen op Crailo, aan de rand van Bussum. Als alles volgens plan verloopt komt daar straks een azc waar 400 tot 600 asielzoekers opgevangen gaan worden. Daar stopt het wat de gemeente Gooise Meren betreft ook meteen mee: Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg zullen geen andere opvangplekken voor asielzoekers krijgen. Dat staat zo goed als vast.

Andere gemeenten
Volgens de burgemeester zou het wel kunnen dat andere gemeenten nog asielzoekers gaan opvangen. "Achter de schermen wordt er nog over gesproken. Er moet nog gekeken worden naar eventuele opvangplekken, er wordt volop gezocht. De gesprekken lopen verder ook goed", zo vertelde de burgemeester aan de raad.

Statushouders
De burgemeester vertelde wel dat de gemeente het komende jaar weer statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) opvangt. Alle Nederlandse gemeenten moeten dat doen. De gemeente Bussum had afgelopen jaar nog het plan om te werken aan semipermanente huisvesting voor statushouders voor een tot twee jaar en het versneld bouwen van starterswoningen. Er wordt nog nagedacht over hoe de gemeente de plannen voor de statushouders verder op gaat pakken. Daar gaat snel weer over gesproken worden.


Meer bewoners-avonden over azc

BUSSUM - Er komen meer avonden waarop bewoners hun zegje kunnen doen over de komst van een azc. Dat laat de gemeente weten. De eerste twee avonden, deze week, waren al snel volgeboekt.

De buurtbewoners kunnen op de avonden vertellen hoe ze denken over de komst van een groter azc op Crailo, welke eventuele zorgen ze hebben en welke maatregelen de gemeente volgens hen moet nemen.

De gemeente heeft alle buurtbewoners rond het azc, zo'n 2000 adressen, aangeschreven. De gemeente heeft plaats voor ongeveer 25 mensen per avond. De gemeente laat weten dat er, zolang de buurtbewoners daar behoefte aan hebben, extra avonden gepland kunnen worden. Er wordt nog gekeken naar eventuele data.