Mo thuis in Bussum met het shirt van KanjerGuusje.
Mo thuis in Bussum met het shirt van KanjerGuusje. Foto: Jessica de Jong

'Fijn dat ik mijn sportieve hobby kan koppelen aan zoiets moois'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week Mohammed Azarfane die de marathon loopt voor het goede doel.

door Jessica de Jong

BUSSUM - Het wordt de tiende marathon in vier jaar tijd voor de 37-jarige Mohamed Azarfane, ofwel: Marathon Mo. Eind deze maand, op zondag 28 februari, zal hij in Tokio proberen om een tijd rond de 3 uur en 30 minuten op de klok te zetten. Hij heeft er enorm voor zin in en loopt ook nog eens voor de stichting KanjerGuusje, waarvoor hij veel geld hoopt op te halen.

In zijn woning nabij winkelcentrum Koekoeklaan staat alles in het teken van Marathon Mo. Als hij niet aan het werk is bij zijn eigen bedrijf Focus Elektrotechniek, dan is hij wel aan het lopen of aan het boksen. Soms vindt hij het lastig om tijd te vinden voor zijn vrouw Maaike en zijn twee kinderen, maar nu wordt alles op alles gezet voor de marathon.

Iets fitter
Mo vertelt dat hij in het verleden nooit echt sportief was. Een beetje zaalvoetbal en verder was hij alleen maar aan het werk. Totdat hij in 2011 bedacht dat hij wel wat fitter wilde worden. "Ik begon aan Start to run met Evy. Een training van 5 kilometer ging wel lekker. Het hoort ook wel een beetje bij mij dat ik alles zo goed mogelijk wil doen. Ik leg de lat hoog en een marathon lopen vergt ook discipline. Je leert jezelf en je lichaam kennen."

Van de zes grote marathons in de wereld kan hij al Berlijn, New York, Londen en straks Tokio afvinken. "Alleen Chicago en Boston heb ik dan nog op mijn lijstje staan." Terugdenkend aan de aanslag tijdens de Boston Marathon kan Mo wel zeggen dat de veiligheid is aangescherpt en hij zonder angst het parcours loopt. "De beveiliging is enorm. Dat zit wel goed."

Hij loopt voor de tweede keer voor Stichting KanjerGuusje

Mo ontmoette bij de marathon in New York een trainingsmaatje uit Breukelen waarmee hij nu ook naar Tokio zal afreizen. "We doen het samen, we trainen nu ook op de zondag langere loopjes. Zo hebben we vorige week 30 kilometer afgelegd. Een soort generale repetitie. Ik voel mij goed, maar het is altijd een momentopname. Ik ben ook benieuwd naar de smog in Tokio, of dat mee zal vallen."

Het lastigste worden de laatste 5 tot 7 kilometer. "Die loop je echt op karakter." Hij pept zichzelf op met muziek uit de Top 40 en probeert op het eind high fives te geven en zich te laten steunen door het publiek langs de weg. "Ik zoek dan afleiding zodat ik niet hoef na te denken over de pijn."
Aan het lopen koppelt Mo ook een goed doel. Het wordt de tweede keer dat hij Stichting KanjerGuusje financieel gaat helpen. "Bij mijn marathon in 2012 zocht ik een goed doel. Mijn vrouw Maaike kwam met het idee voor Guusje."
Maaike vertelt dat ze Guusje eenmalig heeft ontmoet toen ze voor haar stage als verpleegkundige in het AMC werkte. "Ik heb haar maar een keer gezien, maar wist dat ze heel ziek was. Later las ik in de krant dat ze is overleden en dat haar vader zich heeft ingezet voor de stichting die haar naam draagt. Dat leek mij een heel mooi doel."
Ook Mo kon zich daar, zeker omdat hij zelf ook vader is, in vinden. "KanjerGuusje ondersteunt de zorg voor kinderen met kanker en hun naasten. Ze zorgen dat het leven iets dragelijker wordt. Ze hebben bijvoorbeeld geld gedoneerd voor een speelkamer in het Máximahuis, maar ze regelen ook een iPad voor doodzieke kinderen die zich de hele dag in het ziekenhuis vervelen."

Opmerkelijk is dat Mo al in 2012 voor Kanjer Guusje wilde lopen, maar dat toen de marathon van New York helemaal niet doorging vanwege superstorm Sandy. Het jaar erop keerde hij terug en haalde hij zo'n 5600 euro op voor het goede doel. Nu laat hij zich opnieuw sponsoren. Hoeveel geld hij zal ophalen is nog niet duidelijk omdat de administratie geheel via de stichting loopt. "Ik heb veel contact met de vader van Guusje. Geweldig hoe hij zich na het overlijden van zijn dochter zich inzet voor de stichting. Daar heb ik veel respect voor."

Iedereen die Mo en dus de Stichting KanjerGuusje een hart onder de riem wil steken kan een financiële donatie doen. Doneren kan op NL33 RABO 0167791516 ten name van Stichting KanjerGuusje onder vermelding van Marathon Mo. "Het is fijn dat ik mijn sportieve hobby kan koppelen aan zoiets moois", besluit Mohamed Azarfane.

Marathon Mo in actie.