Een jaar geleden vond er nog een dodelijk ongeluk plaats op de Franse Kampweg.
Een jaar geleden vond er nog een dodelijk ongeluk plaats op de Franse Kampweg. Foto: Sjoerd Stoop

Bewonerscollectief wil om de tafel met provincie over N236

HILVERSUM / BUSSUM - De borden van de reconstructie staan al als aankondiging langs de N236. De provincie Noord-Holland gaat dit jaar groot onderhoud plegen aan deze weg. Volgens een bewonerscollectief uit de Hilversumse Meent is dit een uitstekend idee van Haarlem. Alleen betreuren de omwonenden dat zij hun ideeën voor de Franse Kampweg nog niet hebben kunnen delen met de provincie.

Het bewonerscollectief is daarom in de pen geklommen. In een brief aan Provinciale Staten van Noord-Holland kaarten zij aan om tafel te willen zitten voor het stuk van de N236 tussen Bussum en 's-Graveland. "Ervaren N236-gebruikers zien in toenemende mate grote doorstroom- en veiligheidsproblemen", aldus de verenigde Meentbewoners. "De huidige infrastructuur is hier niet op berekend. Dat vereist een gesprek en discussie met de gebruikers en de bewoners over de uitgangspunten die gehanteerd moeten worden bij de aanpak van de N236-infrastructuur."
De discussie over de veiligheid op de Franse Kampweg laaide in augustus hoog op na een noodlottig ongeval. De dertienjarige Tommy-Boy kwam om het leven toen hij de weg overstak bij het Spandersbos. Na dit ongeluk zijn aan beide zijden hekken geplaatst, zodat fietsers niet meer direct de weg op kunnen rijden.

De plannenmakers in Haarlem hebben nu een uitnodiging ontvangen om langs te komen in de Meent. De bewoners stellen voor in de nabije toekomst een bijeenkomst te beleggen in het wijkcentrum. Daarnaast adviseren zij de provincie om in deze zogeheten initiatieffase scholen uit Bussum, de Fietsersbond en het Goois Natuurreservaat bij het proces te betrekken.

Oversteekbaarheid
Wat de Hilversummers betreft, is de 'oversteekbaarheid' een belangrijk item. Zij constateren dat er op de Franse Kampweg maar één oversteekplaats is voor fietsers. Die is bij het Shellstation te vinden, maar naar hun mening is deze nog te smal ook.

Na een oproep in het wijkblad van de Hilversumse Meent zijn diverse suggesties en oplossingen binnengekomen. Eén voorstel is om meer en bredere oversteekplaatsen te realiseren op dit deel van de N236. Dat vergroot de veiligheid van fietsers. Graag zien de bewoners daar snelheidsremmende maatregelen zoals drempels, en pleiten zij voor middengeleiders voor het autoverkeer. Een ander idee is om een fietstunnel aan te leggen. "Die bij voorkeur aansluit op de Melkmeent ter hoogte van de uitrit bij de Hocras en het benzinestation. Ter hoogte van de oversteek Franse Kampweg zou de autoweg ook verdiept kunnen worden aangelegd, waardoor het heidegebied wordt aangeheeld met het Spanderswoud", is te lezen in de brief aan Provinciale Staten.

Tevens is het idee geopperd om een fietspad aan de noordzijde van de gehele N236 richting Hilversumse Meent te realiseren.