Het klooster in het centrum van Bussum.
Het klooster in het centrum van Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

Klooster voorlopig nog niet op monumentenlijst

BUSSUM - Het gaat nog wel even duren voordat klooster Mariënburg een monument wordt. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van Hart voor Bussum. De gemeente wacht voor een deel op de plannen van de nieuwe eigenaar Slokker Vastgoed.

Ondanks het feit dat Marïenburg nog niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat, kan Slokker niet zomaar zijn gang gaan. Het klooster is door de gemeente namelijk al wel op de lijst van beeldbepalende panden van Bussum gezet. De gemeente blijft hierdoor nauw betrokken bij de plannen die de nieuwe eigenaar heeft en wil er zo voor zorgen dat het historische karakter van het klooster niet verloren gaat.

Welke plannen Slokker ook heeft, de commissie Ruimtelijke Kwaliteit & Erfgoed (CRK&E) moet hier positief tegenover staan. Zonder een positief advies van deze commissie zal ook het college niet akkoord gaan met de verbouwplannen. Er wordt al jaren gesproken over een monumentenstatus en het college heeft al eerder besloten van plan te zijn het voormalige klooster aan te wijzen als monument. De reden waarom die monumentenstatus nog niet is toegekend is onduidelijk. Ook het antwoord op de vragen die Hart voor Bussum eind januari stelde geeft geen uitsluitsel. Voor het toekennen van een monumentenstatus moet een zogenaamde 'redevoerende omschrijving' worden opgesteld. Deze letterlijke omschrijving van hoe het pand eruitziet is nog niet gemaakt. Het college laat weten deze pas op te stellen als de bouwplannen voor het klooster zijn afgerond en basis daarvan het besluit zal nemen om al dan niet aan (een deel van) Mariënburg de monumentenstatus toe te kennen. Slokker laat weten binnenkort met het nieuwe college van Gooise Meren van gedachten te wisselen. Concrete plannen zijn er nog niet, maar er zijn al wel een aantal varianten bedacht waarbij rekening gehouden wordt met het historische karakter en toekomstige bewoners en omwonenden bij betrokken worden. Dat er woningen komen is zo goed als zeker, laat de projectleider bij Slokker, Erik Segeren, weten. Het pand wordt momenteel nog verhuurd aan woon-zorgcentrum Amaris Florisberg. Die verwacht dat de bewoners in de loop van 2017 terug te kunnen keren naar Muiderberg. Segeren haakt daar op in: "Tot die tijd kunnen en willen we ook niets doen." Voor 16 andere panden in Bussum en een tuin zijn inmiddels wel de noodzakelijke stukken opgesteld om ze aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het pand is zeker tot medio 2017 nog verhuurd aan Amaris