Iedereen die ook maar iets heeft bijgedragen wordt uitvoerig bedankt.
Iedereen die ook maar iets heeft bijgedragen wordt uitvoerig bedankt. Foto: Yvette Geerts

Gymzaal van leegstaande Michiel de Ruyterschool is weer in gebruik

BUSSUM - Hoe je van iets kleins in no time iets groots kunt maken. Dat was wel de boodschap die doorklonk afgelopen vrijdag bij de officiële opening van The Gym, de nieuwe locatie van de Elk Gooisch Matras Komt Van Pas.

De gymzaal was al vanaf half december in gebruik, maar deze vrijdag werd door wethouders Marleen Sanderse en Gerben Struik de officiële opening verricht. Ze moesten even wat geduld hebben want voordat ze het 'lintje' mochten doorknippen nam Raoul Kuiper, een van de initiatiefnemers, het woord. Hij vertelde kort wat over de actie en zette daarbij iedereen die ook maar iets aan het succes had bijgedragen in het zonnetje. Aan de lange lijst kwam letterlijk geen einde.

Grand opening
Het plein was de dagen ervoor schoongemaakt en klaar voor de grote opening. Vanaf vier uur stroomde de voormalige gymzaal vol met belangstellenden. Van omwonenden en vrijwilligers tot bewoners van het AZC Crailo. Alle ingrediënten voor een leuk feestje waren aanwezig: hapjes, drankjes, muziek en een hoop blije gezichten. Met de opening van The Gym krijgt de stichting in de voormalige Michiel de Ruyterschool haar eigen, vaste plek. En dat was hard nodig.
Het aanbod van spullen werd inmiddels zo groot dat de vorige stek, een loods aan de Energiestraat in Naarden, echt te klein werd. Kuiper geniet zichtbaar van alles wat er nu om hem heen gebeurt. Ook hij had niet verwacht dat de actie zo'n vlucht zou nemen. "Het mooie is dat het een samenwerking is van ons als inwoners met de Syriërs."

Spullen
Vorig jaar september waren ze met een klein clubje mensen een actie gestart om spullen in te zamelen voor statushouders. "Ze krijgen dan wel een huis toegewezen, maar spullen hebben ze niet", vertelt Kuiper. "We hebben van koelkasten en tafels tot kleding en speelgoed ingezameld. Voor kleine spullen hoeft niet betaald te worden, voor koelkasten en fietsen bijvoorbeeld wel." Met de opbrengst daarvan willen ze onder andere een busje kopen om de spullen bij de mensen thuis te brengen.
De extra ruimte die de gymzaal nu oplevert wordt voor een deel ingevuld door de AltijdWerkPlaats van de Bussumer Rob Ebeling. Een professionele werkplaats waar statushouders, maar ook werklozen, mogen helpen om van alles en nog wat te repareren en te maken. Van fietsen, koelkasten en tv's tot deuren en schilderijlijstjes. De coördinatie doet hij samen met Mehrdad, die hiervoor in Iran als edelsmid werkte.
The Gym is open op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur.

'Het mooie is dat het een samenwerking is van ons met Syriërs'