255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar.
255 meter lang, 50 meter hoog, 17 meter breed en 8400 ton zwaar. Foto's: André Verheul

50 meter hoge boogbrug wordt
in mei over snelweg geplaatst

MUIDERBERG - De verbreding van de route Schiphol Amsterdam Almere gaat in hoog tempo voort. Knooppunt Muiderberg gaat helemaal op de schop. Met als blikvanger de spoorbrug met 50 meter hoge boog. Het gevaarte staat nu nog langs de snelweg, maar wordt in mei (precieze datum nog onbekend) over de snelweg geplaatst. Een operatie die zijn weerga niet kent.

Wie voorbij Naarden het knooppunt Muiderberg nadert, rijdt het grootste infraproject van Nederland op dit moment binnen. Voor 5 miljard euro worden hier snelwegen opgeschoven, bruggen gebouwd, landtunnels aangelegd en knooppunten ontward. Dat alles moet de doorstroming verbeteren. De truc zit 'm vooral in het scheiden van verkeersstromen. Wie vanuit 't Gooi naar Schiphol moet, kan straks op de A1 voorbij Naarden al de rijstrook kiezen naar de A9 en verder. Dat scheelt op de A1 in- en uitvoegen, oftewel de verkeersmanoeuvres die files veroorzaken. Rijkswaterstaat noemt dat "het wevende verkeer eruit halen." Dat doen ze ook op andere plekken en uiteraard in beide richtingen. Zo ontstaat een ingenieus geheel van rijstroken, spitsstroken, bruggen, viaducten en fly-overs.

Waar op andere locaties van dit megaproject nog wel eens gebruik kan worden gemaakt van bestaande wegen of viaducten, moet bij knooppunt Muiderberg alles op de schop. Alle viaducten gaan eruit en worden vervangen door een hoger, lager, breder of langer exemplaar. Dat gebeurt gefaseerd: eerst wordt het nieuwe geplaatst en in gebruik genomen, daarna wordt het oude gesloopt. Of "geamoveerd", zoals ze dat hier zeggen.

De blikvanger is nu al de nieuwe spoorbrug. Hij is in de wijde omtrek te zien. Een slank ontwerp, zo wordt het genoemd. Dat is dan vooral te zien als je in het verlengde staat: 17 metertjes breed, precies genoeg voor twee sporen. Vanuit elke andere hoek is het ding vooral groot. 255 meter lang en 50 meter hoog om precies te zijn. De constructie weegt 8400 ton en staat nu op een bouwplaats naast de snelweg. In mei wordt het op speciale karretjes geplaatst en daarmee verreden tot over de snelweg. Pas dan wordt de betonnen vloer gestort en worden de rails en de bovenleiding gemonteerd. In een weekeinde in augustus, als het treinverkeer wordt stilgelegd, wordt het huidige spoorviaduct weggehaald en wordt de boogbrug op zijn plek geschoven.
Het opmerkelijke is dat de ingrijpende aanpassing van deze spoorbrug er niet voor het treinverkeer is, maar voor het autoverkeer dat eronderdoor moet. Ter plaatste is net voldoende ruimte om alle benodigde rijstroken kwijt te kunnen. Pilaren die het spoorviaduct ondersteunen kunnen daar niet meer bij. Dus moet er een spoorbrug komen die de hele 255 meter kan overspannen. Om die overspanning te krijgen zonder dat de brug doorbuigt, is een 50 meter hoge stalen boog nodig. Dat is de langste overspanning die tot dusver is gemaakt. De boog blijft lichtgrijs van kleur, zodat hij op de meeste dagen van het jaar wegvalt tegen de lucht.

Verderop bij Muiden wordt bijna 24/7 doorgewerkt om het grootste aquaduct van Europa op tijd af te krijgen. Op 28 augustus moeten hier de eerste auto's onder de Vecht door kunnen razen. Die dag is ook de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal voor het eerst in gebruik.

De brug staat nu nog naast de snelweg, in mei gaat hij eroverheen.
Een knap staaltje werk.
Verderop langs de A1: Aquaduct Vechtzicht bij Muiden.
Drie nieuwe bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal.
Het werk gaat dag en nacht door.