Clen, Carola, Let en Nelly doen oefeningen met een waterfles in de hand.
Clen, Carola, Let en Nelly doen oefeningen met een waterfles in de hand. Foto's: Jessica de Jong

'Je komt hier om te sporten voor jezelf, op je eigen tempo'

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week buursportcoach Carola Turan die ouderen stimuleert om samen actief te zijn.

door Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Een jonge vrouw gevolgd door drie ouderen op gymschoenen over de Vestingwallen. Ze wandelen stevig door, hebben een flesje water in hun hand. Buurtsportcoach Carola Turan is in haar nopjes, want ze heeft weer een paar senioren zover dat ze samen actief bewegen. Ze hoopt dan ook dat veel mensen uit Bussum en Naarden haar binnenkort weten te vinden en zullen aansluiten bij het sporten op de donderdagochtend.

Alweer een jaar draait nu het sportprogramma van de gemeente om senioren de mogelijkheid te geven samen te sporten. Het begint iedere donderdag om 10.00 uur met een inloop bij voetbalclub NVC in Naarden met een bakkie koffie. Er wordt gezellig gepraat en daarna wordt er samen gesport. De ochtend is om 12.00 uur afgelopen. De deelnemers betalen 2,50 per keer. Zo blijft het toegankelijk en laagdrempelig, is het idee. Na een aarzelend begin wordt de groep senioren steeds wat groter. Maar er is plek voor veel meer actieve inwoners van Gooise Meren. Verzamelplek is altijd NVC, waar ze graag meewerken aan het project. "Het is van groot belang dat senioren bewegen en een plek hebben om elkaar te ontmoeten. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om daar een steentje aan bij te dragen," vertelt Robert Jansen van NVC die het project van harte ondersteunt.

Voor iedereen
Carola Turan is de sportcoach die de ouderen meeneemt voor een stevige workout. En daar kan echt iedereen aan meedoen, vertelt ze. "Het initiatief is voor iedereen vanaf 50 jaar en ouder. Ook als je erg fit bent of juist niet en met een stok loopt; iedereen mag en kan meedoen. Je komt hier om te sporten voor jezelf, op je eigen tempo. Ik pas het programma zo aan, dat niemand zich bezwaart hoeft te voelen omdat ze bijvoorbeeld de groep zouden ophouden. We hebben bijvoorbeeld met hockey twee fanatiekelingen, die moet ik wel eens wat afremmen om het leuk te houden voor de groep" , lacht ze. Ondertussen gaan de oefeningen, onder een strakblauwe hemel met een klein zonnetje, gewoon door. Niet alleen stevig doorstappen, maar ook de armen omhoog, draaien met het bovenlijf, de knieën aanraken; het hoort er allemaal bij. Ondertussen wordt gezellig gekletst. Nu is het maar een klein clubje, maar als er meer dan tien meelopen, dan moet Carola wel eens haar best doen om boven het geklets uit te komen. "Dat is wel erg leuk om te zien. Sporten is op deze manier ook heel sociaal. Ze kennen elkaar eerst niet, maar ik hoor dat sommigen elkaar nu ook buiten de sport opzoeken."

Iedere week staat er iets anders op het programma. Balspellen, tafeltennis als het regent. Juist die afwisseling is wat Nelly Luiten (80) zo aanspreekt. "Turnen, skiën, tennis, ik heb alles gedaan. Nu het tennissen vanwege mijn leeftijd niet meer gaat, vond ik dit wel leuk om te proberen. In maart is er ook een dag waarop je verschillende sporten kunt uitproberen, daar wil ik ook zeker heen."
Naast haar loopt Let Kuhn. Vandaag is ze 83 geworden. Ze heeft haar witte gympen aan en zin in een lekker stevige wandeling. Het is dan ook genieten in het zonnetje op de wallen in de Vesting. Een betere start van een verjaardag is bijna niet te denken. Ze kijkt al uit naar het einde van de wandeling, want dan zal ze trakteren. Sportief gezien komt ze heel goed mee met de groep. "Ik heb mijn hele leven aan hockey gedaan. Zeezeilen is ook iets wat ik altijd graag heb gedaan. Twee jaar geleden nog ben ik met een vriendje naar Stockholm gevaren. Ik ben gewoon sportief aangelegd." Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat zij op haar leeftijd alles meedoet en geniet van de ochtend. Wie ook meeloopt, is Clen Hoogland (79). Voor hem is zo'n wandelingetje als dit een lachertje. Hij is namelijk fanatiek lange afstandswandelaar geweest. Hij vertelt trots dat hij in 2014 het punt bereikte waarop hij 2,5 keer de wereld is rondgelopen. "Ik heb daar 25 jaar over gedaan en ruim 3000 tochten gelopen. Er waren tijden dat we ieder weekend 100 kilometer wandelden. Ik heb gewandeld in Nederland, België, Frankrijk, maar ook Israël, Japan, China." En zelfs ondanks zijn enorme ervaringen kan hij erg genieten van een klein wandelrondje door Naarden. "Op mijn leeftijd moet je wel iets rustiger aandoen. Toen ik las dat ze hier ook aan sportief wandelen deden, was ik erg benieuwd wat dat inhield. Aan al mijn tochten heb ik internationale wandelvrienden overgehouden. Nu maak ik hier in Naarden wandelvrienden."

Clen Hoogland en Carola doen een paar oefeningen.
Samen genieten van de buitenlucht.