Gijs leest zelfs zijn broertje van zes al voor.
Gijs leest zelfs zijn broertje van zes al voor. Foto: Yvette Geerts

'Ik wil haar nog beroemder maken, ze schrijft super grappig'

BUSSUM - Hij was zo stoer om zelf een mailtje naar de krant te sturen, Nu dan de 'mevrouw' van de krant er is voor een heus interview vindt hij het toch wel spannend. De 9-jarige Gijs van de Weerd is sinds een paar weken ambassadeur van kinderboekenschrijfster Tosca Menten en benaderde BussumsNieuws omdat hij haar nog beroemder wil maken.

Zodra hij tussen zijn verzameling boeken van Tosca Menten zit, is alle verlegenheid verdwenen. Hij vertelt honderduit. Over hoe leuk Tosca Menten is, 'ze is super grappig', hoe gaaf haar boeken zijn en over zijn plannen als ambassadeur. Want hij neemt zijn ambassadeurschap enorm serieus. Dat is maar goed ook, want de jonge ambassadeurtjes moeten een jaar lang elke maand een opdracht uitvoeren. Gijs heeft in ieder geval al een knutselproject voor in de klas bedacht, gaat hij posters maken voor de wat kale muren in een Utrechts ziekenhuis en ook mag hij een stukje voor de schoolkrant schrijven.

Ambassadeur
Ambassadeur worden bleek nog niet zo eenvoudig. Gijs moest een brief sturen waarom hij zo graag ambassadeur wilde worden en uiteindelijk werden 10 kinderen uitgekozen. Op 20 januari was het dan zover. Tijdens een heuse Tosca Menten high tea kregen ze onder andere een oorkonde en speciale werkkleding voor als de ambassadeurs bij elkaar komen. "Maar het ambassadeurschap is niet alleen maar hard werken", vertelt Gijs. Zo komen er nog meer bijeenkomsten en mogen ze ook naar feestjes, zoals het Dummie de Mummie verjaardagsfeest in studio Aalsmeer.

Terwijl hij dat vertelt, gaan zijn ogen én handen steeds weer naar de stapel boeken van zijn schrijversheld. Hij pakt zijn lievelingsboek 'Dummie de Mummie en het Masker van Sebek-Ra' er direct bij. Gijs zijn ogen gaan stralen als hij vertelt wat er nou zo leuk is aan de boeken van Tosca Menten. "De gekke, verzonnen verhalen, de grapjes en de onverwachtse avonturen." Hij hoeft er geen seconde over na te denken. Behalve Tosca Menten heeft Gijs nog een paar andere favoriete schrijvers: Paul van Loon, Jozua Douglas en Roald Dahl bijvoorbeeld. Maar ook leest hij regelmatig een Donald Duck. "Hij leest behoorlijk wat boeken weg in de week en spaart zelf om boeken te kopen", laat zijn moeder weten.

Supertrots
De moeder van Gijs is supertrots op haar zoon, die eerder al voor Serious Request geld inzamelde en met zijn vader collecteerde voor het Diabetes Fonds. "Hij verrast me met wat hij allemaal doet. Hij komt met leuke ideeën, is fanatiek en neemt het heel serieus."