De afgelopen weken bleek er veel weerstand tegen een groter azc.
De afgelopen weken bleek er veel weerstand tegen een groter azc. Foto: Bob Awick

Gemeente gaat nu voor 400 asielzoekers op Crailo

BUSSUM - Wat de gemeente Gooise Meren betreft komen er nog 'slechts' 400 vluchtelingen naar Crailo. Dat vertelde burgemeester Albertine van Vliet woensdag aan de gemeenteraad. Volgens de burgemeester zou het aantal vanaf volgend jaar kunnen toenemen naar 600, maar alleen als daar voldoende draagvlak voor komt.

door Sjoerd Stoop

Dat Gooise Meren nu terugkrabbelt heeft alles te maken met het wegvallen van draagvlak onder de bewoners. "Je voelt de onvrede", betoogde de burgemeester. Tot deze week was het plan om op Crailo een azc te maken voor de opvang van 800 tot 1200 asielzoekers. De burgemeester noemde vooral dat laatste aantal nu 'onhaalbaar'. "Er bestaat veel weerstand. We hebben te maken met het wegvallen van het draagvlak. En dat speelt wat ons betreft zeker mee", betoogde de burgemeester. "We moeten ons ook kunnen verantwoorden naar de burgers, op alle fronten."

Wat Gooise Meren betreft wordt er weer teruggeschakeld naar het eerste plan om 3 plekken te maken waar 400 asielzoekers opgevangen kunnen worden, verdeeld over de streek. De burgemeester noemde dat plan "nog steeds het beste". Volgens de burgemeester voelen ook de andere burgemeesters van de regio daar steeds meer voor. Er wordt nog verder gesproken.

Harde woorden van de burgemeester, maar vooralsnog noemt het 'opvangverbond' van de regiogemeenten nog andere aantallen. Daar wordt gesproken over de opvang van 600 asielzoekers nog voor volgend jaar. Het zou dus goed kunnen dat het aantal de jaren daarna nog toeneemt. Het 'opvangverbond' stelt wel dat dat alleen gebeurt als de buurt er ook achter staat.

De burgemeester benadrukte woensdag eveneens dat er hoe dan ook geen asielzoekers naar de Kolonel Palmkazerne zullen komen. De afgelopen weken deden wederom enkele geruchten de ronde over de eventuele opvang van asielzoekers op de Bussumse kazerne, maar de gemeente spreekt dat tegen. "De provincie Noord-Holland heeft ons verzekerd dat er geen mensen opgevangen gaan worden op de Kolonel Palmkazerne. Dat staat hoe dan ook vast", aldus de burgemeester. De burgemeester verzekerde op te stappen als er wel asielzoekers naar de kazerne komen.