Jörgen, Janneke en Enneke waren altijd een 3-eenheid.
Jörgen, Janneke en Enneke waren altijd een 3-eenheid.

'Ervan overtuigd dat zijn dood geen ongeluk was'

BUSSUM - Ze waren altijd een 3-eenheid: Jörgen, zijn moeder Janneke en zijn zus Enneke. Tot het noodlot toesloeg. Op kerstavond 2009 gaat Jörgen wat drinken bij café de Boemel, krijgt een mep op zijn hoofd, wordt thuis gevonden, raakt in coma en overlijdt. Zijn moeder en zus ervaren nog altijd de impact. Ze deden daarom deze week hun verhaal in het tv-programma 'Recht uit Noord-Holland' bij RTV NH. Een ontroerend verhaal.

Wie in Bussum heeft niet gehoord van het trieste verhaal van zinloos geweld waar Jörgen het slachtoffer van werd? Het tv-programma laat beelden zien van de stille tocht, het bewuste café, foto's uit betere tijden en hoe de familie rondloopt op het kerkhof. Veel te jong gestoven. Dat is wat duidelijk is. Wat niet duidelijk is, is wat er precies is gebeurd. Nooit werd er iemand veroordeeld. En nog altijd loopt de familie rond met vragen. Met name ook voor de politie. "Er zijn slechts verklaringen van getuigen opgenomen, er is niet doorgevraagd. De rechercheur heeft de zaak niet serieus genomen. Ik denk dat ze geïrriteerd waren omdat mijn broer vele malen heeft gebeld om te vragen hoe de zaak ervoor stond. Ze zeiden ook dat we het onderzoek zouden schaden als we de media opzochten. Maar dat was de enige manier waarop ze aan het werk gaan. Ik ben ervan overtuigd dat zijn dood geen ongeluk was."

"Jörgen kwam een drankje drinken in de Boemel. Daar kreeg hij ruzie over een openstaande rekening en hij moest mee naar achter. Ik vond hem thuis in bed, onder het bloed. Zowel in de ambulance als in het ziekenhuis werd gevraagd of hij op zijn hoofd was geslagen. Wij dachten dat er niets was gebeurd." Later blijkt dat de café-eigenaar Jörgen twee maal met een stok op zijn rug had geslagen. Raar, want er was geen blauwe plek op zijn rug te zien. Mensen hebben Jörgen gezien terwijl hij bloedde en warrig sprak. Ze dachten dat hij dronken was." Zus Enneke vertelt dat Jörgen extra kwetsbaar was nadat hij op zijn 24ste hersenletsel opliep bij een brommerongeluk. "Daarom waren we ook veel samen. Ik sprak hem dagelijks. We waren een echte 3-eenheid. Zijn overlijden heeft op onze levens een enorme impact. Het is niet te vatten dat er geen rechtszaak is geweest. Heel frustrerend', zegt ze. Janneke hoopt dat de uitzending nog en goede tip oplevert. "Misschien dat er iemand opstaat die vertelt wat er daadwerkelijk is gebeurd. Ik weet dat het anders gegaan moet zijn dan is verklaard."

Het hele interview van maandag 25 januari is terug te kijken op de site van RTV NH.