De kwaliteit van de brandweermannen staat niet ter discussie.
De kwaliteit van de brandweermannen staat niet ter discussie. Foto: Bob Awick

Het Gooise rookgordijn

GOOISE MEREN - Een rookgordijn. Dat is wat burgemeester Pieter Broertjes en brandweercommandant John van der Zwan optrekken. Dat is de mening van de in Hilversum en contreien verfoeide Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Zij meent dat er ook zaken bij het Gooise korps niet in de haak zijn. Zo is het aantal vrijwilligers in het Gooi wel degelijk flink afgenomen, geeft de VBV onder andere aan.

Broertjes en Van der Zwan verleggen het debat. Zij gaven vorige week in deze krant aan dat door het onderzoek van RTV NH en EenVandaag de vakbekwaamheid van de brandweerlieden aan de kaak gesteld wordt. De uitkomsten zijn een schoffering. Volgens de VBV staat de kwaliteit van het personeel helemaal niet ter discussie, maar gaat het om de methodiek. "Niet dat de brandweerlieden iets te verwijten valt, maar veel meer het omstreden systeem waarin ze worden geacht te werken", is de duidelijke stelling.

Als pijnlijk voorbeeld haalt de VBV de woningbrand aan op de Willem Bontekoestraat van maandag 16 november. Bij deze brand in een gebouw met aanleunwoningen met veel zorgbehoevende mensen viel een dodelijk slachtoffer. De vakvereniging meent dat de brandweer hier met te weinig man op af is gekomen. De uitrukmethode met het tweemansbusje (TS2) en de auto met vier brandweerlieden die die volgen was in dit geval niet toereikend. "Zeer opmerkelijk is dat op basis van de melding van de brand, rook uit de meterkast, afkomstig uit een gebouw met kwetsbare en niet zelfredzame mensen een beperkte slagkracht is ingezet", schrijft de VBV.

Dat de VBV fel tegen de in 2012 ingevoerde Gooise werkwijze is, maakt zij al tijden duidelijk. Ook het optreden van de TS2 bij de brand op de Nieuwe Havenweg op woensdag 4 november kaartte de vakvereniging aan. Terwijl het Gooise korps de inzet van dit zogeheten snelle interventie voertuig roemde vroeg de VBV zich af welke meerwaarde deze 'plantenspuit' had bij deze grote brand. "De burgers in de Gooi en Vechtstreek zitten met de gebakken peren; vooral de meest kwetsbare groepen die bij brand afhankelijk zijn van anderen of de brandweer", melden de verenigde vrijwilligers. Daar komt bij dat in de inzet zich de eerste tien minuten richtte op de eerste verdieping, terwijl de vuurhaard zich een etage hoger bevond. Dat blijkt ook uit dagrapport van de brandweer dat HilversumsNieuws in handen heeft. "Pas een kwartier na de melding is opgeschaald naar de kwalificatie 'middelbrand', waarmee assistentie van een tweede tankautospuit werd ingeroepen. Enkele minuten later gevolgd door het sein 'grote brand' en ruim een half uur na de eerste melding, het nader bericht: 'zeer grote brand'", is het vervolg.

Dat de brandweercommandant en de burgemeester alle conclusies uit het onderzoek van RTV NH en EenVandaag aan de kant zetten, verbaast de VBV. De twee meldden dat er van een leegloop onder Gooise vrijwilligers geen sprake is. Wel is het bestand kleiner dan vroeger. Dat heeft vooral te maken met de reorganisatie. Er is bewust gekozen voor minder vrijwilligers was de uitleg van Van der Zwan. Met onvrede onder de vrijwilligers zou dit weinig tot niets te maken hebben. Wat de VBV betreft is dit niet correct. In het Gooi gaat het om een daling van 19 procent aldus de vakvereniging. "Tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 zijn er volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 65 brandweervrijwilligers meer uit- dan ingestroomd. Een angstcultuur en een kloof tussen de brandweertop en de werkvloer is volgens Broertjes en Van der Zwan eveneens niet aan de orde. De VBV meent dat het personeel vorig jaar zomer een dienstmededeling gesommeerd is zich niet negatief uit te laten over de organisatie. Tevens meldt zij dat recent twee leden uit de Ondernemingsraad zijn gestapt. Zij zouden zich niet meer hebben kunnen verenigen met de gang van zaken. Daarnaast zou het personeel zich niet serieus genomen voelen, omdat zij amper invloed zouden hebben op het beleid.